Az orosz és a török kötvénypiacról a magyarra és a lengyelre menekülnek a befektetők

A magyar és a lengyel kötvénypiac a feltörekvő piaci befektetők kedvencévé vált, miután az orosz és a török piacokon egyre nagyobb a kockázat – írja a Bloomberg.

A globális tőkepiacokon évekig tartó kegyelmi állapot után az idén ismét megjelent a kockázat és a volatilitás. Ennek hátterében az áll, hogy a Federal Reserve, az amerikai jegybank felhagyott gazdaságélénkítő kötvényvásárlási programjával és óvatos kamatemelésbe kezdett. Hasonlót tervez az Európai Központi Bank (EKB) is.
A likviditásbőség időszakában – amikor fürdött a piac az olcsó amerikai pénzben – a helyi devizában kibocsátott államkötvények slágerbefektetésnek számítottak a dollárban számolt magas hozamuk miatt. Az orosz kötvények és a rubel azonban nagy esést szenvedtek el a szíriai események, valamint a Moszkva elleni gazdasági és politikai szankciók miatt. Sok piaci szereplő szerint az orosz jegybank túlságosan laza monetáris politikát folytat, ami rontja a hozamkilátásokat. A közép-európai kötvénypiacok azonban továbbra is profitálnak az alacsony inflációs kilátásokból, valamint a csendesedő politikai turbulenciákból.
“Az Oroszországban és Törökországban tapasztalható bizonytalanság nyomán Kelet-Európa biztonságosabb színben tűnik fel” – mondta Esther Law, a legnagyobb európai alapkezelő, az 1,4 ezer milliárd eurót kezelő Amundi kötvénypiaci menedzsere. A közép-keleti európai országok így nyertesei lehetnek az eszközök átcsoportosításának, különösen akkor, ha az EKB nem szigorítja a vártnál jobban monetáris politikáját.
Folytatás >>>
Forrás: figyelo.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here