Az Isztambulról készült legrégebbi fényképek kiállítása New Yorkban

Girault de Prangey, francia fotós 176 évvel ezelőtt készítette Isztambulról azokat a felvételeket, melyeket a Metropolitan múzeumban állítottak ki New Yorkban.

A fényképész 1842-ben kezdett el egy utazást, melynek során Anatóliába és Isztambulba is ellátogatott 1843-ban, és elkészítette azokat a fotókat, melyeket a szakértők egyértelműen a városról készült első fotográfiákként ismernek el.

A New York-i tárlat 2019. január 30-án nyitotta meg kapuit és május 20-ig látogatható. A látogatókat a XIX. századba repíti a Monumental Journey Óriási utazás című kiállítás.

Az anatóliai képeket bemutató részben a Beyazıt toronyról készült, illetve Isztambul panoráma felvétele áll az érdeklődés középpontjában. A Nuruosmaniye mecset látható a kép középpontjában, illetve a Kék mecset, a Hagia Sophia, a Boszporusz szoros és a Márvány-tenger is a fényképen van.

Ezenkívül egy Isztambul különböző épületeiről készült fotó, illetve egy lovát vezető emberről készült portré is megtekinthető a tárlaton.

Prangey, aki fényképész, történész és archeológus is volt, a dagerrotípia néven ismert technikával készítette képeit. Több kiló súlyú géppel kelt útra 1842-ben, és 3 éven át járta Olaszország, Görögország, Törökország, Szíria, Libanon és Egyiptom tájait, összesen több, mint 1000 fényképet készítve.

A művész több technikával kísérletezett munkája során. Teljes archívuma a történelem legelső fényképgyűjteményének tekinthető. A teljes kollekcióból most 120 képet láthatnak az érdeklődők a kiállításon.

További képek és egy videófilm is megtekinthető a múzeum honlapján.

Forrás: cumhuriyet.com.tr

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here