Az infláció 83 százalékos, kamatot csökkentett a török jegybank

Kép forrása: commons.wikimedia.org / Vikiçizer

A török jegybank csütörtöki ülésén a szakértők által vártnál is nagyobb mértékben csökkentette irányadó kamatát, miközben jelezte, hogy hamarosan véget érhet a monetáris lazítási ciklus – adta hírül az MTI.

Az irányadó, hétnapos repokamatot 1,5 százalékponttal 10,5 százalékra csökkentette az eddigi 12 százalékról. Elemzők véleményének átlagában 1 százalékpontos csökkenés szerepelt 11 százalékra.

A török jegybank jelezte, hogy a következő ülésén kész a csütörtökihez hasonló mértékű kamatcsökkentést végrehajtani, amivel azonban valószínűleg véget is érhet a monetáris lazítási ciklus.

Törökországban szeptemberben tizenhatodik hónapja gyorsult az infláció, a múlt hónapban 83,5 százalékot mértek, ami 1998 júliusa óta a legmagasabb.

A líra egyelőre alig mozdult
A jegybank csütörtöki közleménye szerint azért csökkentették a kamatszintet, hogy kedvező pénzügyi feltételekkel támogassák az ipari termelést és a foglalkoztatást a globális piacok nagy bizonytalansága és a geopolitikai kockázatok időszakában.

A török líra árfolyama alig mozdult a kamatdöntés hírére, továbbra is történelmi mélypontja közelében van, 1 dollár 18,6 lírát ér. Az év eleje óta a líra jegyzése közel 40 százalékkal gyengült a dollárral szemben – írta az MTI.

Forrás: www.napi.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here