Az ellenzék legyőzte Erdoğan jelöltjét a megismételt isztambuli választáson

Az ellenzéki jelölt, a szekuláris (kemalista) szociáldemokrata Köztársaság Párt (CHP) által indított Ekrem Imamoglu 54 százalékkal győzött a vasárnap tartott megismételt polgármester-választáson Isztambulban, amit sokan egy Recep Tayyip Erdoğan elnökről szóló népszavazásként is felfogtak.

Az Erdoğan vezette kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltje, Binali Yildirim volt kormányfő 99,37 százalékos feldolgozottságnál 45,09 százalékon végzett. Az AFP szerint Yildirim már elismerte vereségét, gratulált, és sok sikert kívánt az ellenzéki jelöltnek. Most sokkal nagyobb arányban kapott ki, mint márciusban a helyhatósági választásokon.

Imamoglu a győzelmi beszédében azt mondta, hogy a megismételt isztambuli polgármester-választás hozzájárult Törökország demokratizálódási folyamatához, és az egész világ előtt védték meg Törökország becsületét.

„ÚJ FEJEZET KEZDŐDIK ISZTAMBUL TÖRTÉNETÉBEN. EZ AZ IGAZSÁGOSSÁGRÓL, EGYENLŐSÉGRŐL, SZERETETRŐL, TOLERANCIÁRÓL FOG SZÓLNI”

– mondta a BBC szerint. Azt ígérte, hogy oda fog figyelni a közpénzekre felhasználására, véget vet az arroganciának, és fényűzésnek.

A 49 éves Imamoglu korábban üzletemberből lett Isztambul Beylikdüzü kerületének a polgármestere. A neve országosan kevéssé volt ismert, mielőtt elindult a márciusi választáson Isztambul főpolgármesterének, azóta azonban a változás jelképévé vált. Imamoglu pozitív üzenetekkel próbált kampányolni, nem bírálta nyíltan Erdoğant, és azt mondta, kész együttműködni az AKP-val, hogy megoldják Isztambul problémáit.

Erdoğan a Twitteren reagált az eredményre, és gratulált az ellenzéki jelöltnek. Szerinte ismét megnyilvánult a nép akarata, „kívánom, hogy az eredmény Isztambul javára váljon”. Az MTI szerint azt mondta, hogy Törökország a demokráciát, a jogállamiságot, a békét, a jólétet, a stabilitást és az egységet szem előtt tartva folytatja útját. Hozzátette: Ankara mindenekelőtt a G20-csoport június végi oszakai csúcsértekezletére, majd a többi bel- és külpolitikai kérdésre összpontosít.

Megismételtették a szavazást

Mint írtuk, az eredeti, márciusi voksoláson Erdoğan pártja 1994 óta először szenvedett vereséget Törökország legnépesebb és legfontosabb városában. Az ellenzéki jelölt a 8,5 millió érvényes szavazatból mindössze 14 ezerrel, 0,2 százalékkal győzte le az AKP által indított volt kormányfőt – ehhez képest most 700 ezer szavazat lett Imamoglu előnye.

A szavazást nem a győzelem alacsony aránya miatt kell megismételni, hanem mert Erdoğan azonnal csalást kiáltott, és a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva az eredmények megsemmisítését követelte. A legfőbb választási tanács végü helyt adott a panasznak. A kerületi polgármesterekre és a városi tanács összetételére vonatkozó szavazást ugyanakkor nem rendezték meg újra.

index>>>>


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here