Ara Güler fotói a világ kiállítótermeiben

A tavaly elhunyt világhírű fotográfus, Ara Güler fényképeiből állítottak össze kiállítást, mely mostantól kezdve vándorkiállításként járja be a világ több kiállítótermét.

A 70 éves életmű gondozására tavaly jött létre az Ara Güler Múzeum, Archívum és Kutatóközpont. A központ szakértői segítségével állították össze a tárlat anyagát, melyet először 2019. április 23-án Londonban a Saatchi Galériában állítanak ki, majd ezt követően tovább utaztatják Párizsba, Kiotóba, New Yorkba, Rómába és Szomália fővárosába, Mogadishuba.

A kiállítás fő témáját Ara Güler isztambuli képei adják, de láthatóak az Anatóliában és világszerte tett utazásai során készült fényképei is, továbbá Aşık Veysel, Nazım Hikmet, Picasso és Dali portréja. Ezen kívül Londonban a tárlat kiegészítésre kerül Winston Churchill, Alfred Hitchcock, Bertrand Russell portréival, ahogyan más városokban is az adott kultúrkörben fontos fényképekkel.

A kiállítás anyagából készített albumot minden ország hivatalos nyelvére lefordítják, így kaphatják meg a tárlatra látogatók. Az előszót Recep Tayyip Erdoğan török köztársasági elnök írta.

Az egyes városokban rendezett megnyitó időpontját igyekeztek az ott zajló fontos rendezvényekhez kötni, hogy még több látogatónak legyen alkalma felkeresni a tárlatot. Japánban a G-20 csúcstalálkozó, New Yorban az ENSZ országok találkozójának napjaira időzítették.

A világszerte utazó kiállítás ütemterve:

2019. április – London, SAATCHI galéria
2019. május – Párizs, POLKA galéria
2019. június – Kioto, TOFUKUJİ templom
2019. szeptember – New York, SMITHSONIAN múzeum
2020. január – Róma, TRASTEVERE múzeum
2020. április – Mogadishu, török nagykövetség

A 2018. október 17-én, 90 évesen elhunyt Ara Güler életrajzát, munkásságának fontos lépcsőit, és képeiből összeállított videót a Türkinfo oldalán is megtalálják az érdeklődők.

Forrás: Anadolu Ajansı

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here