Ankara szerint Görögország megsértette a nemzetközi jogot egy hadgyakorlatával

A török külügyminisztérium szóvivőjének pénteki nyilatkozata szerint Athén nyíltan megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy előző nap egy görög deszantalakulat hadgyakorlatot hajtott végre az égei-tengeri Kósz görög szigetnél.

Hüseyin Müftüoglu szóvivő felszólította Görögországot, hogy “tartózkodjon a nemzetközi joggal ellenkező, egyoldalú hadmozdulatoktól, amelyek feszültségekhez vezetnek”. Jelezte: a lépés az egyik 1947-es párizsi békeszerződést sérti, amely megtiltott mindenféle kiképzési tevékenységet a szigeten. Kószt Olaszország a demilitarizálás feltételével engedte át Görögországnak. Törökország nem volt érintett ügyben, mert semleges maradt a második világháborúban.

Müftüoglu figyelmeztetett: Ankara is lép, ha szükséges

A két NATO-szövetséges között múlt csütörtökön amiatt bontakozott ki ismét konfliktus, hogy a görög legfelsőbb bíróság megtagadta nyolc török katona kiadatását, akik a tavaly nyári puccskísérlet után menekültek Görögországba, és menedékjogot kértek.

Hulusi Akar török vezérkari főnök és több parancsnok néhány napra rá, vasárnap a vitatott hovatartozású, égei-tengeri Kardak szigetéhez látogatott, amelyet görögül Imiának hívnak. Szerdán Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter helikopterrel repült a szigethez és koszorút dobott a tengerbe az 1996-os görög-török területi vitában elhunyt három görög tiszt emlékére. A görög hatóságok szerint a török légierő szerdán “szokatlanul sokszor”, összesen 138 alkalommal sértette meg Görögország légterét az Égei-tenger felett.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön azt mondta a Hürriyet című török napilapnak, hogy Görögországnak mellőznie kell a “provokációt”, Kammenosznak pedig “észhez kellene térnie”.

Forrás: biztonsagpiac.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here