Ankara a szíriai kurd párt egykori vezetőjének kiadatását kérte Berlintől

Törökország a legfőbb szíriai kurd párt egykori vezetője, Száleh Muszlim őrizetbe vételét és kiadását kérte Berlintől – jelentette hétfőn az Anadolu török állami hírügynökség.A 67 éves Muszlim a Demokratikus Egység Pártja (PYD) a korábbi társelnöke, amelyet Ankara terrorista csoportnak tart. A férfi ugyan tavaly távozott a szíriai kurd párt vezetéséből, de még ma is jelentős a befolyása a PYD-ben. A napokban a PYD berlini szimpatizánsai által szervezett rendezvényen szólalt fel.

A szíriai állampolgárságú Muszlim egyúttal vádlott abban a törökországi perben, amely a 2016. március 13-ai ankarai pokolgépes merénylet ügyében indult. A terrortámadásban 36 ember meghalt, 349-en pedig megsebesültek. A török igazságügyi minisztérium a bírósági idézést is továbbította a német hatóságoknak – írta az Anadolu.

Muszlimot február végén Prágában a cseh rendőrség vette őrizetbe török kérésre, nemzetközi elfogatóparancs alapján. A kurd politikus a közel-keleti helyzetről rendszeresen a cseh fővárosban megtartott tanácskozáson vett részt, meghívott vendégként. A prágai városi bíróság pár nappal később ügyének kivizsgálásáig szabadlábra helyezte a férfit. Muszlim azonban nem hagyhatja el az Európai Uniót.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a múlt héten leszögezte: “Muszlim menjen bárhová, Ankara a nyomában lesz”. A szíriai konfliktus 2011-es kezdete óta a PYD és szövetségesei önhatalmúlag autonóm kantonokat alakítottak ki Észak-Szíriában. A török haderő január 20. óta nagyszabású offenzívát folytat a PYD fegyveres szárnya, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen az észak-szíriai Afrín kerületben. Ankara attól tart, hogy a szintén terrorszervezetnek tartott YPG térnyerése felerősíti a Délkelet-Törökországban élő több mint tízmilliós kurd kisebbség függetlenségi törekvéseit.

Forrás: hir.ma


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here