Ankara: a kurd milícia elleni török hadművelet nem függ az amerikai csapatkivonástól

Nem függ a Szíriában kilátásba helyezett amerikai csapatkivonástól a tervezett török hadművelet a Washington támogatta kurd milícia ellen – mondta a török külügyminiszter csütörtökön az NTV török hírtelevíziónak adott interjújában.

Mevlüt Cavusoglu emlékeztetett arra: Donald Trump amerikai elnök decemberben azután jelentette be, hogy kivonja Szíriából a mintegy 2000 ott állomásozó amerikai katonát, miután Törökország közölte, hogy hamarosan katonai beavatkozást indít Északkelet-Szíriában. A területet az Ankara által terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia tartja ellenőrzése alatt.

A török külügyminiszter úgy vélte, hogy az amerikai biztonsági szervek próbálják eltántorítani Trumpot a döntésétől attól tartva, nehogy katonáik távozása után a törökök lemészárolják a szíriai kurdokat. Cavusoglu ismét leszögezte, hogy az YPG nem egy és ugyanaz a szíriai kurdok népcsoportjával. Az YPG arabok által lakott területeket is fennhatósága alatt tart – emlékeztetett, figyelmeztetve egyúttal, hogy ha nagyon elhúzódik az amerikai csapatkivonás, Törökország nemzetbiztonsági érdekből „a tettek mezejére lép”. Ankara fenyegetésként tekint az YPG-re, ugyanis a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szeparatistáival szövetséges terrorszervezetnek tartja.

Cavusoglu jelezte: a nap folyamán telefonbeszélgetést tervez amerikai hivatali kollégájával, Mike Pompeóval.

Folytatás

Forrás: magyaridok.hu

Kép: bumm.sk


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here