Áldozati ünnep

Az áldozati ünnep (Kurban Bayramı) fontos vallási ünnep az iszlám világban, mindig a Ramadán végét követő 70. napon kezdődik. Mivel a muzulmánok nem a mi Gergely- naptárunk szerint tartják ünnepeiket, így az időpont minden évben változik. Idén szeptember 1-jétől szeptember 4-ig tart.

A Kurban Bayramı az egyik legrégebbi iszlám ünnep Törökországban. Arról emlékeznek meg ilyenkor, hogy Ibrahim próféta kész volt feláldozni fiát, Izmailt Allahnak. A történet a keresztények szent könyvében, a Bibliában is megtalálható, az Ószövetségben Ábrahám fiát, Izsákot áldozná fel Istennek, de egy angyal megállítja.

A régi hiedelmek szerint a Ramadán és az áldozati ünnep közötti időszakban nem szerencsés házasságot kötni vagy új munkába fogni.

Forrás: sozcu.com.tr

Hagyományosan az áldozati ünnep első napján a férfiak elmennek a mecsetbe és egy különleges reggeli imán vesznek részt. Ezt követően kezdődik az állatok feláldozása. Törökország egyes régióiban az emberek hennával festik meg a feláldozandó állatokat és szalaggal díszítik fel azokat. Áldozati állat lehet 1 és 2 éves kecske vagy birka, néha azonban bikát vagy tevét is áldoznak. Nem is olyan régen még a hentes vagy a családfő mutatta be az áldozatot az utcán vagy a kertben, de a jelenlegi törvények ezt tiltják. Napjainkban a nagyvárosokat különleges mozgó vágóhíd járja. Képzett hentes öli le az állatot, megtisztítja és a csomagolt húst adja át a családoknak. A családok ezt követően az állat húsát 3 részre osztják, 1/3 rész a családé, 1/3 rész a szomszédoké és 1/3 rész a szegényeké lesz.

Az utóbbi években a törökök egy része már inkább valamilyen karitatív szervezetnek ad pénzt, minthogy állatot áldozzon, mások különösen figyelnek arra, hogy az ünnep alatt a szegényeknek segítsenek.

Forrás: heber7.com

Ahogy a másik fontos vallási ünnep, a Cukorünnep (Şeker Bayramı) alkalmával, az emberek most is új ruhát vásárolnak maguknak és gyermekeiknek, és ebben fogadják a vendégeket vagy látogatják meg távol élő családtagjaikat és barátaikat, a régi ruháikat pedig a szegényeknek adják. Az ünnep első napján minden esetben a legközelebbi hozzátartozókhoz látogatnak el. A fiatalabbak kézcsókkal köszöntik az idősebbeket, ezzel is kifejezve irántuk érzett tiszteletüket.

A törökök nagy része ezt a 4 napos ünnepet használja ki arra, hogy elmenjen nyaralni. Idén, mivel a török nemzeti ünnep, a Győzelem napja (Zafer Bayramı – augusztus 30.) szerdára esik, az Áldozati ünnep pedig szeptember 1. és 4. között lesz, a kormány úgy döntött, hogy az augusztus 28-ával kezdődő hét munkanapjait is munkaszüneti nappá nyilvánítják, így az emberek 10 napos szabadságra mehetnek.

Ha valaki az Áldozati ünnep idején látogat Törökországba, tudnia kell, hogy az állami intézmények, iskolák, bankok, postahivatalok zárva vannak, a nagyobb üzletek ünnepi nyitva tartással várják a vásárlókat. A múzeumok, turistalátványosságok és bazárok általában az ünnep második napján már kinyitnak, de érdemes ezekről előre tájékozódni.

A tömegközlekedési eszközök ritkábban közlekednek az ünnep alatt, de a viteldíj olcsóbb, mint egyébként, sőt sok helyen ingyenes. Az autópályákon nagy a dugó, erre mindenképpen fel kell készülni.

Forrás: timeanddate.com

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here