Akitől Erdogan legjobban tart

Komoly esélye van a török szociáldemokrata ellenzéki pártnak, a Köztársasági Néppártnak (CHP) arra, hogy jelöltje, Muharrem Ince legyőzze az elnökválasztáson a hivatalban lévő államfőt.

Mióta április végén a Kemal Kilicdaroglu által irányított politikai erő bejelentette, Incét indítja, két közvélemény-kutatás látott napvilágot. Az elsőben még 10,2 százalék volt Recep Tayip Erdogan előnye, egy május 6-9 között készült, 3653 fő megkérdezésével készült felmérés szerint azonban már csak 0,6 százalék választja el a két politikust. Bár az ellenzék – a kurdbarát HDP kivételével – választási szövetséget kötött, ez csak a parlamenti választásra vonatkozik, az elnökválasztáson minden párt saját jelöltet indíthat, s az, aki Erdogan mögött végez, a második fordulóban mérkőzhet meg a jelenlegi elnökkel.

Erre most talán Incének a legnagyobb az esélye, bár a nacionalista MHP-ból kivált képviselők által alapított Iyi párt jelöltje, Meral Aksener is erősnek tűnik. Ince mellett szól azonban, hogy a második fordulóban begyűjthet sok kurd szavazatot. Aksenernek erre nincs esélye, mert amikor a kilencvenes években belügyminiszter volt, Délkelet-Anatóliában üldözték a kurdokat.

Muharrem Ince az elnyomottakért lép fel és a kurd szavazókat is meg akarja nyerni. Nem jelentéktelen, miként szavaznak a kisebbség tagjai, hiszen a kurdok a törökországi lakosság mintegy ötödét teszik ki.

Azért nevezhető meglepetésnek, hogy a CHP éppen őt indította elnökjelöltként, mert Ince a pártelnök, Kemal Kilicdaroglu legnagyobb belső ellenfele. A mostani pártvezetőt még 2010-ben választották meg a Köztársasági Néppárt élére, azóta azonban a politikai erő vereséget vereségre halmozott. Ha a párt a parlamenti és az elnökválasztáson is alulmarad, akkor Kilicdaroglu már nyolcadik, illetve kilencedik vereségét szenvedi el – emlékeztetett a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kilicdaroglut kezdetben nem tartották sikertelen politikusnak, a CHP 20 százalékos támogatottságát a 2011-es parlamenti választáson 26 százalékra sikerült feltornásznia, ezzel pártja további 33 mandátumra tett szert. Azóta azonban a szociáldemokraták megrekedtek ezen a szinten, nem tudtak továbbfejlődni. A mobilizálás komoly gondot jelentett számára. 2017 nyarán ezért a CHP hívei a pártelnökkel az élen három héten át meneteltek Ankarából Isztambulba, hogy így tiltakozzanak az Erdogan-rezsim túlkapásaival szemben. Bár rövid ideig néhány százalékkal emelkedett is a HP támogatottsága, ez azonban csak időlegesnek bizonyult. A kormányzati média ugyanis agyonhallgatta az eseményt. Ráadásul mára alig maradt független, az ellenzék akcióiról, politikusainak megnyilvánulásairól korrektül beszámoló médiaház.

Folytatás

Forrás: nepszava.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here