A visegrádi országok filmjei Isztambulban

Isztambul egyik legnépszerűbb múzeuma, az Istanbul Modern – melyet már mi is részletesen bemutattunk – nemcsak múzeum, annál inkább egy művészeti központ, mely helyet ad a tárlatokon túl alkotóműhelyeknek és mozinak is.

A látogatókat rendszeresen remek filmválogatással lepik meg, amelyben vagy egy alkotó műveiből válogatnak, vagy egy témára fűzik fel a filmeket.

A 2020. október 22. és november 1. között Vişegrad Düşleri (Visegrádi álmok) címen rendezett programban a visegrádi országokban készült művekkel találkozhatnak a filmrajongók. A program összeállítása az Istanbul Modern és a résztvevő országok nagykövetségeinek közös munkája. Magyarországot két film is képviseli a programban.

A két magyar film, melyet megnézhetnek: Mundruczó Kornél JUPITER HOLDJA című alkotása és Török Ferenc 1945 című filmje. Az előbbi főszereplői Merab Ninidze, Jéger Zsombor, Cserhalmi György, utóbbiban pedig Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás alakítását láthatjuk.

A Jupiter holdja a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól egy különös barátság történetén keresztül. Egy menekülő fiút, Aryant (Jéger Zsombor), meglőnek a határon. Csodálatos módon levitálni kezd. A menekülttábor racionális, meghasonlott orvosa, Dr. Stern (Merab Ninidze) kimenekíti őt, mert üzletet lát a fiú különös képességében. Útlevelet ígér neki. A fiú rááll a kétes szövetségre. A csodával való találkozás azonban felbolygatja az orvos életét. Új válaszokat kell találnia mindenre, amiben eddig hitt. A különleges látványvilágú, izgalmas film nemzetközi koprodukcióban jött létre: a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál beválogatta hivatalos versenyprogramjába. (forrás: InterCom)

A fesztiválon vetítik: 2020. október 22. 17:00 és 2020. október 25. 14:30

1945 augusztusának egyetlen napján játszódik Török Ferenc új filmje, melynek témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Titokzatos szállítmányával két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból. Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés… (forrás: Mozi Star)

A fesztiválon vetítik: 2020. október 29. 14:30 és 2020. november 1. 12:00

Lengyelország filmjei:

LEJYONLAR (LEGIONY – 2019 – rendező: Dariusz Gajewski)

KAYBEDECEK BİR ŞEY YOK (NIC NIE GINIE – 2019 -rendező: Kalina Alabrudzinska)

YÜZ (TWARZ – 2018 – rendező: Malgorzata Szumowska)

VÉRONIQUE’NİN İKİLİ YAŞAMI (LA DOUBLE VIE DE VÉRONIQUE – 1991 – rendező: Krzysztof Kieślowski)

Szlovákia:

EVA NOVÁ (2015 – rendező: Marko Skop)

Csehország:

BÖLÜNÜRSEK DÜŞERİZ (MUSÍME Sİ POMÁHAT – 2000 – rendező: Jan Hrebejk)

KOLYA (KOLJA – 1996 – rendező: Jan Sverák)

A filmnapok teljes programját – részleteket, filmleírásokat, képeket – a múzeum oldalán érik el.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here