A világ minden tájáról érkeznek gyerekek Samsunba, hogy együtt ünnepeljenek

Törökországban hagyományosan április 23-án tartják a gyerekek napját. Az ünnepségre a világ minden tájáról érkeznek gyerekek, hogy együtt ünnepeljenek. Az idei esemény helyszíne Samsun lesz.

A gyermekek napját Mustafa Kemal Atatürk, Törökország alapítója és első elnöke kezdeményezésére rendezik meg 1927 óta minden évben ezen a napon. Ekkor a Török Parlament is megnyílik előttük, egy napra átvehetik az ország irányítását. A fesztivál egyik célja, hogy összehozza a gyereket a világ minden tájáról.

A török állami televízió, a TRT által szervezett esemény csúcspontjaként a gyerekek Ankarába látogatnak. Ezen a hétvégén 40 országból közel 800 gyerek érkezett Samsunba, ahol török családoknál helyezték el őket. Az elkövetkező hét folyamán több rendezvényen is részt vesznek. Miközben együtt játszanak török társaikkal, néptánc előadásokon, koncerteken keresztül népszerűsítik országaik kultúráját és hagyományait.

Április 23-án nem csak a gyerekeket ünnepli Törökország, ekkor van ugyanis a nemzeti függetlenség napja is. A török Nemzetgyűlés 1920-as ankarai megalapításáról emlékeznek meg a törökök ezen a napon. A függetlenségi háború lezárásaként a Nemzetgyűlés tagjai Ankarában találkoztak, hogy lefektessék az új Török Köztársaság megalapításának szabályait, ami az Oszmán Birodalom végét jelentette. 1921 óta nemzeti ünnep.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here