A Türk Tanács Budapesten nyit irodát – a dolgozók diplomáciai mentességet kapnak

A Fidesz által szerdán beadott törvénymódosítások között szerepelt egy olyan, amely a Türk Tanács budapesti képviseletére vonatkozik. Ebből kiderült, hogy a Türk Tanács Budapesten irodát nyit, a személyzet pedig diplomáciai mentességet kap. Az iroda költségvetését a magyar államnak kell biztosítania. Szerdán több törvényt, módosítót is benyújtott a Fidesz. Ungár Péter LMP-s képviselő Facebook-posztjában a Türk Tanács budapesti képviseletéről szóló törvénytervezetre hívta fel a figyelmet – írja az Index.hu.

Ennek az új irodának a vagyona mentesül a közteherviselés és a jogszolgáltatás alól, a személyzete nemzetközi mentességet élvez, ráadásul az iroda költségvetését a magyar államnak kell biztosítania – idézi Ungár a törvénytervezetet, amellyel kapcsolatban megjegyzi, nem érti mi szükség lenne erre, ezért a Nemzetbiztonsági bizottsághoz fordul.

Az említett törvénytervezetben többek között a következők szerepelnek:

Magyarország a budapesti irodát bérleti vagy egyéb díj nélkül bocsátja rendelkezésre, évente fedezve az Iroda költségvetését. Az iroda mentesül minden közvetlen adó alól (például: jövedelemadó, társasági adó, különös fogyasztási adó, gépjárműadó, egyéb hasonló közvetett adók).
Az iroda vagyona, eszközei és archívumai (függetlenül attól, hogy hol és kinél vannak) a feladataival kapcsolatban mentesülnek a házkutatás, lefoglalás, elkobzás, kisajátítás és a végrehajtó, közigazgatási, bírói vagy igazságszolgáltatási szervek bármely egyéb beavatkozása, továbbá bármilyen jogi eljárás, közigazgatási vagy bírósági eljárás alól, kivéve azokat az eseteket, amikben a Türk Tanács Külügyminisztereinek Tanácsa lemondott mentelmi jogáról.
Az iroda dolgozói mentesek hivatalos minőségükben, szóban és írásban tett nyilatkozataik és összes egyéb hivatalos tevékenységük tekintetében a joghatóság alól, illetve a házastársaikkal és az eltartott hozzátartozóikkal együtt a bevándorlási korlátozások és az idegenrendészeti nyilvántartásba vétel alól.
A Türk Tanács Külügyminisztereinek Tanácsa jogosult és köteles lemondani az iroda személyzet bármelyik tagjának mentelmi jogáról, ha szerinte a mentelmi jog akadályozná az igazságszolgáltatást, és arról a Türk Tanács érdekeinek sérelme nélkül le lehet mondani.

A Türk Tanács tagjai: Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán és Kirgizisztán, Üzbegisztán. Szeptember 19-én nyitották meg az európai képviseletet Budapesten.

Forrás: www.napi.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here