A törökországi Van-tó is kék zászlós minősítést kapott

A Törökország keleti részén található Van-tó kék zászlós minősítést kapott 2018. július 4-én.

A Van-tó Törökország legnagyobb tava, területe több mint 3700 km2, Van tartományban, Törökország keleti részén található. Legszélesebb része 119 km.

Van település polgármestere, Fevzi Özgökce arról beszélt, hogy a Van-tó egyre népszerűbb turistacélpont, s évente egyre többen keresik fel. Főként a szomszédos Iránból érkeznek látogatók.

A tó a kék zászlós minősítés mind a biztonsági mind az egyéb feltételeinek megfelelt, ezért nyerte el ezt a státuszt.

A „kék zászló” egy exkluzív környezetvédelmi díj, melyet a koppenhágai székhelyű nonprofit szervezet, az Alapítvány az Európai Környezetvédelmi Oktatásért (FEE) hozta létre. A programot 1985-ben Franciaországban indították útjára, ahol olyan helyi strandok kaptak egy a víz minőségét jelölő kék színű zászlót, amelyek betartottak bizonyos előírásokat a víz tisztaságára és a szennyvíz kezelésére vonatkozóan. Két évvel később, 1987-ben kezdték el kiterjeszteni Európára a minősítési rendszert.

Törökországban jelenleg 459 kék zászlós minősítésű strand van, ezzel a 3. helyet foglalja el azon az 50 országot magában foglaló listán, melyet május 14-én tett közzé a Török Környezetvédelmi és Urbanizációs Minisztérium.

Törökország a programhoz 1994-ben csatlakozott, ekkor még csak 12 kék zászlós strandja volt, ez a szám 2002-re már 140-re nőtt – a 2018-ban a FEE által közzétett lista szerint.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here