A törökök halálbüntetést és erősebb Erdoğant akarnak

erdoganA török állampolgárok 90,7 százaléka a halálbüntetés visszaállítása mellett van az ORC Arastirma nevű ankarai közvélemény-kutató cég pénteken megjelent felmérése szerint, amely Törökország 30 nagyvárosára terjedt ki.

A halálbüntetés ellen a válaszadók 9,3 százaléka foglalt állást. Az ORC a hazaárulókra, a terroristákra és a nemi erőszak elkövetőire vonatkoztatta a kérdést.

A július 15-ei katonai puccskísérletet követően Recep Tayyip Erdoğantörök elnök nyilvános felszólalásaiban több alkalommal kilátásba helyezte a kivégzések esetleges újbóli bevezetését, miután hívei a tömegrendezvényeken azt skandálták: Halálbüntetést!. Mint fogalmazott: ha a nép akarja, akkor ő támogatni fogja annak visszaállítását. A török parlament az európai uniós csatlakozás szándékával törölte el a halálbüntetést 2004-ben.

Egy az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás esetén a megkérdezettek 55,9 százaléka a jelenleginél nagyobb hatalommal ruházná fel az államfőt. 36,2 százalékuk nemmel voksolna, 7,9 százalék pedig tartózkodna. Erdoğan legtöbben az ország középső, belső-anatóliai és északi, fekete-tengeri vidékein támogatják. Az elnök hatáskörének kiterjesztését leginkább a nyugati tartományok kemalistái, továbbá a keleti és délkeleti régiókban lakó kurdok ellenzik.

Folytatás >>>


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here