A török kultúra kevéssé ismert világát mutatja be dr. Bartha Júlia új könyve

Tizennegyedik könyvét jelenteti meg a közeljövőben dr. Bartha Júlia Karcagon élő néprajzos, keletkutató, a szolnoki Damjanich János Múzeum nyugalmazott osztályvezetője. Ebből az alkalomból új műve némileg szokatlan témaválasztásáról, és nekünk szóló üzenetéről kérdeztük a szerzőt.

– Új művének a címe „Az iszlám az anatóliai török népi kultúrában” Mit mondhat ez egy mai hazai olvasónak?

– Minden kutatónak van dédelgetett témája, amihez hosszú időn át gyűjti az anyagot, forgatja elméjében, és amikor eljön az ideje, formába önti. Nekem ilyen a török kultúrában a szakralitás, a szent, természetfeletti dolgokhoz, szent helyekhez való viszony, a, az időstruktúra, a kultuszok, a népi kultúra és a vallás kapcsolata.

– Mint a török eredetű kunok népének szülötte választottam a turkológiát kutatási területemnek. Emellett a téma aktualitását az európai spirituális válság is adja. Ami nagy baj, mivel ezzel elszakadunk annak megtartó erejétől.

– Összegző szakaszában vagyok az életemnek, s most fontossága miatt készítem elő ennek a kötetnek a kiadását. Ez egy vallásökológiai tanulmány, ami mögött sok utazás, még több olvasás, anyaggyűjtés, fotózás áll.

– A hagyományokhoz ma is ragaszkodó Kelet-Anatólia kevéssé ismert, ám annál tanulságosabb világa kerül hozzánk közel, ha a vallást az ott még meglévő természeti környezetében szemléljük.

– Szorosabban miről szól a könyv?

Folytatás

Forrás: www.szoljon.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here