A török iskolák hanyatlása

Súlyos cikk jelent meg a napokban az Economist magazinban a török oktatási rendszerről. A vallás befolyása egyre nagyobb a közoktatásban, ami komoly tantervi változásokkal is jár. Azok a szülők, akiknek ez nem tetszik, csak a drága magániskolák, vagy a külföldi oktatás felé fordulhatnak, de akkor szembe kell nézniük vele, hogy a török elnök a nyugaton végzettséget szerzőket nemrég kémnek minősítette.

Már az elmúlt években sem volt könnyű dolga azoknak a pedagógusoknak, akik az evolúcióról tanítottak a túlnyomórészt muszlim Törökországban, ahol egy 2010-es tanulmány szerint 10 emberből 6 kreacionistának vallja magát. Az idei tanévtől kezdve azonban Darwin és az evolúció tiltott tananyaggá váltak az iskolákban, a tanárok nem is említhetik őket. Ezek a témák, a török oktatási tárca vezetője szerint „meghaladják a fiatal tanulók befogadókészségét”.

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan, több alkalommal is világossá tette, hogy a fiatal törökök „istenfélő generációját” szeretné felnevelni, és komoly lépéseket is tett terve megvalósítása érdekében. Az oktatási minisztérium minden eddiginél szorosabban együttműködik iszlamista szervezetekkel, és a Vallási Ügyek Igazgatóságával (Directorate of Religous Affairs) – Feray Aytekin Aydogan, egy baloldali pedagógus szakszervezet vezetője szerint. 2002-ben körülbelül 60 000 diák járt ún. imam hatip vallásos iskolákba, ahol régen az imámokat (muszlim papokat) képezték, ez a szám mára 1,1 millióra nőtt, ez a diákok körülbelül 10%-a. Az állam nemrégiben 50 000-ről 5000-re csökkentette a településeken az imam hatip iskolák nyitásához szükséges minimum lélekszámot, és 14-ről 10-re szállította a belépési korhatárt.

Folytatás

Forrás: m.koloknet.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here