A török hadsereg megkezdte a behatolást Északnyugat-Szíriába

A török hadsereg megkezdte a behatolást Északnyugat-Szíriába, hogy kiszorítsa a török határ közeléből a kurd fegyvereseket – jelentette a Bloomberg alapján az MTI.

Recep Tayyip Erdogan török elnök megerősítette, hogy megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport és az Iszlám Állam ellen.

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója kedden több helyen is azt írta, hogy a török hadsereg a vele szövetséges szíriai lázadókkal együtt hamarosan bevonul Szíriába. Hírügynökségek arról adtak hírt szerdán, hogy Északnyugat-Szíriában tevékenykedő lázadók buszkonvojai érkeztek a határ menti törökországi településekre, hogy felkészüljenek a török erőkkel együtt indítandó invázióra.

Szíria fel akarja tartóztatni

Szerdán szíriai külügyminiszteri forrásból közölték, hogy Szíria eltökélte, hogy “minden törvényes eszközzel” útját állja egy török támadásnak. A kormány “magához öleli tékozló fiait, ha megjön ismét az eszük” – tette hozzá a külügyminisztériumi tisztségviselő nyilvánvalóan a szíriai kurdokra utalva, akik uralják az ország északkeleti részét.

Általános mozgósítás

Szerdán a kurd hatóságok általános mozgósítást is elrendeltek Északkelet-Szíriában a török offenzíva veszélye miatt. A félautonóm kurd adminisztráció közleménye szerint az általános mozgósítás három napig tart. „Felszólítjuk népünk minden tagját, minden népcsoportot, hogy induljon a határtérségbe, gondoskodjon az ellenállásról ebben a kényes történelmi pillanatban” – áll a közleményben.

A hatóságok felszólították a nemzetközi közösséget, hogy teljesítsék kötelességüket, mert a kurd népet humanitárius katasztrófa fenyegeti.

480 kilométeren

Törökország Északkelet-Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre akarja végrehajtani hadműveletet a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd fegyveres koalíció ellen. A szervezet 480 kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a határ szíriai oldalát. Az YPG alkotja a gerincét az SDF-nek, ami az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban.

Ahogy megírtuk, Donald Trump amerikai elnök hétfőn zöld jelzést adott Erdoğannak a kurdok elleni háborúra. Igaz, utána meg egy Trump-kompatibilis Twitter-üzenetben fenyegette Ankarát. Az SDF szerint az Egyesült Államok “hátba szúrta” szövetségeseit.

 

A hír folytatása>> Index.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here