A török elnök szerint meghátráltak a bebörtönzött ellenzéki aktivista mellett kiálló nagykövetek

Kép forrása: Image by Murat Hazar from Pixabay

Meghátrált az a tíz nagykövet, akiket Recepp Tayyip Erdoğan nemkívánatos személynek nyilvánított – jelentette be a török államfő. A tíz ország – köztük Németország, Franciaország és az Egyesült Államok diplomatái közösen követelték egy török ellenzéki aktivista szabadon bocsátását. Miután a török elnök elrendelte a kiutasításukat, a nagykövetek Twitteren osztották meg, hogy nem avatkoznak be a befogadó ország belügyeibe.

“A mai nyilatkozatukkal a nagykövetek meghátráltak az igazságszolgáltatásunk és az országunk elleni támadásaiktól. Remélem, hogy ezek a nagykövetek, akik ma bejelentették, hogy betartják a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény 41. cikkét, ezentúl óvatosabbak lesznek a török szuverenitással kapcsolatos megjegyzéseikben” – mondta a Erdoğan elnök. Az Európai Unió korábbi törökországi nagykövete, Marc Pierini szerint azonban az üggyel a török államfő a belpolitikai problémáiról próbálja elterelni a figyelmet.

“Ha jobban megnézzük, a líra árfolyama folyamatosan esik az elnök politikája miatt. A közvélemény-kutatások alapján pedig Erdoğan pártjának, illetve a nacionalistákkal kötött koalíciónak is nagyon negatív a megítélése. Nagy a feszültség, és egy régi módszer, hogyha valami rosszul működik belül, akkor kifelé kell lecsapni. Ez történt szombaton” – mondta a volt nagykövet.

Forrás: hu.euronews.com


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here