A Szultánnak is van némi köze az új török teherautóhoz

A török BMC a hannoveri IAA haszonjármű kiállításon rántotta le a leplet legújabb nagyhaszonjármű családjáról, mely a Tuğra nevet kapta.

Maga az elnevezés az oguz (vagy úz) nyelvből ered és elsősorban a “Szultán kalligrafikus pecsétjét” nevezték így. A jövőben viszont sokan egy török teherautó családot fognak érteni alatta, ha beválik a BMC számítása. A cég négy évet szánt az új család kifejlesztésére, melynek formaterve összhangban van a BMC városi utasszállításra tervezett variánsaival. Az új generációval végleg nyugdíjba vonul az 1996 óta gyártott Profesyonel modellcsalád.

A törökök első körben a távolsági áruszállításra, a nemzetközi árufuvarozásra és az építőipari alkalmazásokra alkalmas modelleket mutattak be Hannoverben. A Tuğra formaterve olyannyira karakteresre sikeredett, hogy már messziről jól felismerhető és azonosítható. Nem utolsósorban nem hasonlít semmilyen más európai gyártó modelljére sem, bár, ha valakinek nagyon élénk a fantáziája, akkor egy csöppnyi Scaniát felfedezhet benne.
A Tuğrát elsősorban a hűtőmaszk széles rácsai teszik igazán karakteressé, de szintén szokatlanul hat az ajtók kivágása a kabin oldalán. A vezetőfülke ugyanakkor már nem extravagánsnak, hanem sokkal inkább elegánsnak és letisztultnak nevezhető. A Tuğra műszerfala a villamosokét idézi: ívelt műszerfalát fekete, fényes műanyaglemezek teszik letisztulttá. Ennek köszönhetően a BMC kezelőszervei könnyedén áttekinthetők, plusz még esztétikusak is. A világos burkolatok és kárpitok prémium hatást keltenek. Azonban a motorsátor és az ajtók könyöklői igénytelen és büdös műanyagból készültek.

Folytatás

Forrás: www.vezess.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here