A szövetségbe lépett ellenzék hódított a nagyvárosokban

A kép forrása: Süzcü

Az ellenzék nagy előretörését hozták a törökországi vasárnapi helyhatósági választások.

A szoros eredmény miatt még mindig több nagyváros, köztünk Isztambul sorsa is bizonytalan, de az Erdogan-ellenes szövetség az AKP 25 éves uralma után először nyerte meg a fővárosban, Ankarában a választásokat.

A vasárnapi helyhatósági választások a legnagyobb izgalmakat Isztambulban okozták. Úgy tűnik, a  8,5 millió választóval rendelkező hatalmas metropolisz sorsát pár ezer voks dönti el.

Isztambulban vasárnap éjszaka mindkét jelölt a saját győzelmét hirdette. Az erős kormányellenőrzés alatt működő közmédia, valamint a választási körzetekből adatokat szolgáltató AA, a nemzeti hírügynökség éjszaka megszüntette a frissítéseket.

Balról az AKP isztambuli jelöltje, Binali Yıldırım, jobbról pedig az ellenzék jelöltje, Ekrem İmamoğlu (A kép forrása: Hürriyet)

Mindkét jelölt azt állítja, hogy pár ezer vokssal megnyerte a választást. A Nemzeti Választási Bizottság elnöke szerint a ma reggeli órákban a a voksok számolása még zajlik, de úgy tűnik, az ellenzék Isztambulban pár ezer szavazattal már vezet.

A tegnapi helyhatósági választások Erdogan 25 éves uralmának első komoly ingását jelzik. Bár a kormánypárt AKP Törökország egészét nézve arányaiban megőrizte a nép támogatását, de a nagyvárosok, köztük Ankara, Adana, Mersin elvesztése és Isztambul, az AKP legnagyobb bázisa körüli bizonytalanság jelzi az emberek elfordulását.

Az elemzők szerint az elmúlt év alatt tornyosuló gazdasági gondok, a török líra rohamos értékvesztése, a növekvő infláció és munkanélküliség okozta válság az elsődleges oka annak, hogy a török választók ilyen látványosan vonták vissza a bizalmat a nagy hatalmú török elnöktől.

Ugyanakkor kétségtelen az is, hogy az ellenzéknek a politikai ideológiai különbségeket félretéve sikerült a választásokon egyesíteni az akaratát, és ennek köszönhetően csak 1-1 ellenzéki jelölt indult el a nagyvárosokban.

A kép forrása: Hürriyet

Bár Erdogan az eredményeket értékelő tegnap éjjeli beszédében inkább azt hangsúlyozta, hogy az AKP még mindig Törökország legnagyobb politikai pártja, de elfogadta azt is, hogy az eredmény egyfajta figyelmeztetés rájuk nézve, tehát az ország vezetésében szükséges lesz komoly reformok megvalósítása is részükről.

A kemény és konfliktusokra épülő vezetési stílus után a tegnapi békülékeny erdogani beszéd komoly jelzője annak, hogy Törökország fontos változások előtt áll.

A kérdés az, hogy vajon a konfliktus, amely az Erdogan által uralt országvezetés és az ellenzék által irányított nagyvárosok közti kettősségből adódik, mennyire lesz kezelhető a gazdaság és a politikai stabilitás szempontjából.

Tarik Demirkan

a Türkinfo főszerkesztője


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here