A potencianövelők meglepő mellékhatása

Egy török orvos, Dr. Cüneyt Karaarslan figyelt fel arra, hogy a Dünyagöz Adana nevű kórházban 17 olyan férfi kért orvosi ellátást, akik először vettek be ilyen potencianövelőt – mindannyian a legnagyobb ajánlott dózist, vagyis 100 milligrammot. A páciensek ezután homályos látásra, fényérzékenységre és a színlátást érintő problémákra panaszkodtak – például erőteljes kék színben látták a világot, vagy vörös-zöld színvakság lépett fel náluk. “A férfiak többségénél szidenafil alkalmazása után minden lehetséges mellékhatás időszakos és enyhe, néhány felhasználónak azonban tartós szem- és látásproblémák is előfordulhatnak – emelte ki a szakember.

Egy friss kutatás szerint a kis kék pirulák akár tartós látáskárosodást is okozhatnak.

Bár a szidenafiltartalmú potencianövelőkkel valóban elérhető a kívánt hatás (vagyis az erekció), egy friss tanulmány szerint azonban egy meglepő és igen komoly mellékhatással számolniuk kell a pirulák szedőinek. Néhány esetben ugyanis ezek a szerek befolyásolhatják a látást, de akár tartós látásromlást is előidézhetnek.
Homályos látás, változó színérzékelés
Maradandó is lehet

A tanulmányban említett 17 férfi a tabletta bevétele után 24-48 órával még mindig szenvedett a mellékhatásoktól. Néhány páciensnél 21 nap kellett ahhoz, hogy elmúljanak a tünetek, korábbi esettanulmányok viszont a betegek látásának végleges megváltozásáról számoltak be. Dr. Richard Rosen szemész például azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy egy 31 éves férfi vörösben kezdte el látni a világot, miután magas dózisban vett be erekciós zavarok kezelésére szolgáló szereket, és valószínűleg többé már nem áll helyre a látása.
Mitől lehet ez?

Hogy mi az összefüggés a szidenafiltartalmú szerek és a látászavarok között, azt egyelőre az orvosok sem tudják pontosan. Valószínű, hogy egyesek szervezete nem tudja megfelelően lebontani ezeket a hatóanyagokat. A szemész szerint egy enzimpár is szerepet játszhat a folyamatban. Ezek egyike az érfalakban található, és hatással lehet a másikra, amely a szem fényérzékelésében segít. Az előbbit gátolhatja a szer aktív összetevője, ez pedig valószínűleg hatás gyakorol az utóbbira is.

Forrás: www.hazipatika.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here