A perseidák meteorzápor augusztus 11 és 13 között tetőzik

Aki a napokban épp Kalkanban jár, dőljön hátra és nézze az éjszakai égboltot, mert eljött az idei év látványossága, a Perseidák meteorzápor.

Kalkan nagyszerű kilátást nyújt a meteorok megtekintésére, de idén Patarában tartanak egy különleges rendezvényt is a Perseidák csúcsidőszakában.

Mik azok a Perseidák?

A perseidák meteorzápor egy olyan éves esemény, amely annyira fényes az éjszakai égbolton, hogy megtekintéséhez nincs szükség távcsövekre vagy teleszkópra. Idén a perseidák meteorraj július 17. és augusztus 24. között lesz látható, de a meteorzápor csúcspontja augusztus 11 és 13 közé esik. A meteorzápor ebben az időszakban a leglátványosabb, ilyenkor egy órában több mint ötven meteor cikázhat át az égen.

Program Patarában

A kalkani művelődési ház Kaş Belediyevel együtt idén először szervez valami különlegeset, ami sokakat érdekelhet. Szeretettel meghívnak mindenkit a patarai Lycian Parlament épületébe, mely kellően sötét helyszín az égbolt megtekintésére, ezen kívül törökül tartanak előadást a témában, amit angol nyelvre fordítanak és lesz még élő zene is. Ez az esemény igazán emlékezetes estnek ígérkezik, és teljesen ingyenes.

A mai napon, augusztus 12-én, 21.30-kor ingyenes mikrobuszjáratokat indítanak az esemény helyszínére a kalkani Karayolları utcából, persze aki nem kívánja igénybe venni a szolgáltatást, saját utat is szervezhet magának.

Egyéb megtekintési pontok

Azok számára is tudnak jó helyszíneket ajánlani – ahonnan szintén jól megfigyelhető a meteorzápor –, akik nem szeretnének Patarába menni. Ideális lehet például egy holdfényes hajóút vagy a Kalkanon kívüli hegyek, amelyek kellőképpen távol esnek az utcai és más mesterséges világításoktól – esetleg Islamlar vagy Bezirgan vidéki községek, akárcsak egy biztonságos hely valahol Kaş tengerpartja mentén.

Részletes információk az alábbi linken találhatók az idei Perseid meteorzáporral kapcsolatban:  Earthsky Perseid meteor shower guide

Ne felejtsenek el kívánni valamit!

Forrrás: turkishlocalnews.com

Szebényi Erzsébet – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here