A NATO-tagállam Törökország az oroszoktól vásárol légvédelmi rakétarendszert

2,5 milliárd dollárért veszi meg a korszerű S-400-as légvédelmi rakétarendszert Törökország- írta az amerikai Bloomberg hírügynökség ankarai forrásokra hivatkozva. A tárgyalások már régóta folynak, de mindenki tudta: a NATO és különösen az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel a döntést.

Már csak azért sem, mert az orosz rendszer nem kompatibilis azzal az amerikai rendszerrel, melyet Incirlikből, a legnagyobb török légitámaszpontról irányítanak. Csakhogy egy évvel ezelőtt épp ez a támaszpont volt a balul sikerült török puccskísérlet központja is. Erdogan elnök nyíltan megvádolta az Egyesült Államokat, hogy támogatta a puccsistákat. Egyúttal azt követelte: adják ki az évek óta az USA-ban élő prédikátort, Gülent. Washington ezt mindmáig megtagadta, mert nem látja bizonyítottnak a prédikátor bűnösségét.

A puccskísérlet után felmelegedett Törökország és Oroszország viszonya. Moszkva eddig hasonló rendszereket csak Kínának és Indiának adott el. NATO tagállamnak még nem- emlékeztet a Kremlhez közel álló Russia Today. Törökország ezzel a gesztussal figyelmezteti Trumpot, hogy nem számíthat feltétlen lojalitásra, mint korábban.
Trump és Putyin nemrég először találkozott egymással személyesen Hamburgban. Az egyik legfőbb téma Szíria volt, ahol Törökország is érintett. A törökök viszont szívesen kihagyják Amerikát, hiszen Washington a kurd milíciákat támogatja, melyeket Ankarában terrorista szervezeteknek tekintenek. Törökország, Oroszország és Irán fegyveres erőinek vezérkari főnökei rendszeresen egyeztetnek egymással Szíria ügyében. Amerika könnyen kiszorulhat a térségből, ha eddigi leghűségesebb szövetségese, Törökország ellenfelétől, Oroszországtól vásárol fegyvereket méghozzá hatalmas összegért, 2,5 milliárd dollárért.

Forrás: hvg.hu


1% ADÓDÉRT 100% Törökország!

Ezúton is köszönjük, hogy az SZJA 1%-ának felajánlásakor gondol a Türkinfo Alapítványra!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here