A mogyorótermesztők listáját fölényesen vezeti Törökország

Kép forrása: fotós Bicanski / Pixnio

A globális mogyorótermelői listán Törökország vezet, méghozzá a második helyezetthez képest egy nagyságrenddel nagyobb adattal. Olaszország a második listán, a harmadik pedig Azerbajdzsán. A magyarországi termés 170 tonnát tett ki.

Egy év alatt 776 ezer tonna mogyorót termesztettek Törökországban, amely első ebben a rangsorban a világon. Korábbi sajtóhírek szerint a török termés jelentős részét egyetlen vállalat, a Ferrero vásárolja fel. A cég a Nutella mogyorókrémhez használja fel ennek nagy részét, a termék 13 százaléka mogyoró.

A mogyorótermelői világranglista dobogójára Olaszország és Azerbajdzsán fért még fel 98,5 ezer és 53,8 ezer tonnával. Az első tízbe Európából Spanyolország és Franciaország fért be. Az spanyoloknak a kilencedik helyre volt elég a 12,4 ezer tonna, míg a franciáknak a tizedikre a 11,7 ezer tonna mogyoró – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát. A tömegadatokba a mogyoró héját is beleszámítják.

A legtöbb mogyorót exportáló ország a termelők közt első Törökország, amely több mint 197 ezer tonnát ad el külföldi vevőknek. Második Olaszország 25,6 ezer tonnával, harmadik pedig Azerbajdzsán 22 ezer tonnával. Az exportlistán Európából a hatodik, a hetedik, a nyolcadik és a kilencedik helyet szerezte meg egy-egy ország a TOP 10-ben. Hollandia a hatodik 7,4 ezer tonnás exporttal, őket Németország követi 5,6 ezer tonnával, majd Spanyolország jön 1,5 ezer és a Csehország 1,4 ezer tonnával.

A legtöbb mogyorót importáló ország tízes listáján Németország az első 65,4 ezer tonnával. Olaszországban a második legnagyobb a behozatal 59,2 ezer tonnával, majd Franciaország következik 23,3 ezer tonnával. Ezután Oroszország, az Svájc és Hollandia következik az import-rangsorban. Lengyelország nyolcadik, Spanyolország pedig tizedik.

A FAO adatai szerint Magyarországon 170 tonna mogyorót termett 2019-ben, így elég messze voltunk az első tíztől. A hazai adat néhány éves távlatban növekedés, ugyanis 2014-ben 53 tonna volt a hazai adat. 1997 óta egyébként ebben az 50-170 tonnás sávban mozgott a magyar termés. Az azt megelőzően évtizedekben valamivel magasabb volt a hazai adat, 1992-ben 390 tonna, 1969-ben pedig például 327 tonna.

Forrás: agroforum.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here