A legjobb női alakítás díját török színésznő vehette át Cannesban

Szombat este kiosztották a díjakat a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Magyar és török sikerről is beszámolhatunk.

A legjobb női alakítás díját Merve Dizdar török színésznő vehette át Nuri Bilge Ceylan Kuru Otlar Üstüne címú filmjének főszerepéért. A Száraz füvekről Nuri Bilge Ceylan 3 és negyedórás munkája. Főhőse Samet, a harmincas éveiben járó általános iskolai tanár, akit egy isten háta mögötti vidéki iskolába helyeztek át.

A filmben Sametet Deniz Celiloğlu alakította, akinek alakításáról ódákat zengtek a kritikák. Ő ezúttal nem nyert, de a Nurayt alakító Merve Dizdar átvehette a legjobb női alakításért járó elismerést.

Nem csak a díj, hanem az átvételkor elmondott beszéde is visszhangot keltett. Merve Dizdar hangsúlyozta: “Nem kellett sokat dolgoznom azon, hogy a karaktert megismerjem. Az a környezet, ahol nőként élek, születésem napja óta megtanította nekem a filmbéli Nuray és minden más Nuray érzéseit.”

“Ezt a díjat ajánlom minden nővéremnek, aki nem hajt fejet azok előtt, akik erre érdemesnek tartják magukat, hanem mindent kockára tesznek ügyükért, és soha nem adják fel a reményt, bármi történjék is, továbbá ajándékba adom minden küzdő léleknek, aki arra vár, hogy megélhesse a szép napokat, melyeket Törökország megérdemel.”

Nálunk olvashatnak a színésznőről ITT és ITT.

A magyar siker sem maradt el. Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készítette el 27 című animációs filmjét, mely a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát nyerte el a filmfesztiválon. Az díjat Enyedi Ildikó zsűrielnök adta át rendezőnőnek.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here