A Közel-Keleten továbbra is Iránban és Törökországban terjed gyorsan a járvány

A Közel-Keleten Iránban, Törökországban és Izraelben nőtt jelentősen az új koronavírustól megbetegedett, illetve elhunyt emberek száma. Az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkár-helyettese a szíriai helyzetről tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot.

Iránban a regisztrált koronavírusos esetek száma 3111-gyel 44 606-ra, a halálos áldozatoké pedig 141-gyel 2898-ra nőtt keddre – közölte az egészségügyi minisztérium. A válságos állapotban lévők száma 3703. A betegségből 13 911 ember gyógyult meg.

Törökországban Fahrettin Koca egészségügyi miniszter hétfő este a Twitteren azt írta, hogy az előző 24 órában 1610-tel 10 827-re emelkedett az új típusú koronavírus igazolt fertőzöttjeinek, 37-el pedig 168-ra a járvány halálos áldozatainak a száma. Hozzátette: 725-en szorulnak intenzív ellátásra, 523-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva, 162-en viszont meggyógyultak.

A kis-ázsiai ország az utóbbi egy hét alatt szinte megháromszorozta a napi koronavírus-tesztek számát, eddig közel 77 ezret végeztek el, ebből csak hétfőn 11 és fél ezret.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfő este Isztambulban bejelentette, hogy a járvány miatt héthavi fizetését felajánlva gyűjtést indít a rászorulók megsegítésére. A török államfő héthavi fizetése 2020-ban 568 750 lírát tesz ki (mintegy 28 millió forint). Erdogan közölte: a családügyi minisztérium újonnan nyitott számlájára érkező adományok alapítványokon keresztül jutnak majd el azokhoz a kisjövedelmű állampolgárokhoz, akik a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében hozott hatósági intézkedések miatt kárt szenvednek.

Izraelben keddre 4831-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma az egészségügyi minisztérium közleménye szerint, ami hétfőhöz képest 484 új beteget jelent. A fertőzöttek közül 83-an súlyos állapotban, közülük 69-en lélegeztetőgépen vannak. A halálos áldozatok száma 18-ra nőtt az előző napi 16-ról. Különösen súlyos mértéket öltött a járvány a Tel-Aviv melletti Bné Brak nevű ultraortodox lakónegyedben, ahol minden harmadik megvizsgált lakos fertőzöttnek bizonyult. Ebben a városrészben korábban nem tartották be a társadalmi távolságtartás szigorú utasításait.

Kuvaitban keddre 23 új esettel 289-re nőtt az igazolt betegek száma.

Forrás: www.hirado.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here