A Kalandar hidege indul az Oscarért

kalandar-soguguMustafa Kara filmjét, a Kalandar hidegé-t (tör. Kalandar soguğu, ang. Cold of Kalandar) szeptember 27-én jelölték az Oscarra, a Legjobb Idennyelvű Film kategóriában.

9 film közül ezt az alkotást választotta a Kulturális Minisztérium és a török mozik egyesülete, hogy versenybe szálljon a jövő évi, 89. alkalommal kiosztott amerikai filmakadémia díjáért. A forgatókönyvet Mustafa Kara és Bilal Sert írta, a főszerepeket Haydar Şişman, Nuray Yeşilaraz és Hanife Kara játszák.

A film a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált 2015-ben, ahol el is hozta a legjobb rendezőnek járó díjat.

A film a Fekete-tengeri vidéken, egy ködbe burkolózó hegyi faluban játszódik.  Pásztoridill,  a természet megrázó szépsége  és a nyomorral , kilátástalansággal küzdő emberek vergődése adja meg a film ívét.  A főszereplő, Mehmet próbál megélni kis családjával a zord hegyen, állatokat tart és közben szenvedélyesen arany után kutat. Új lehetőség után kapva Artvinban, a bikaviadalon köt ki…

Érdekesség, hogy magyarok is részt vettek a film készítésében, Böhm Dániel és hangmérnök csapata alkotta újra a felvételek elveszett hanganyagát.

Forrás: hurriyetdailynews.com

Kertész Erika – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here