A hőség miatt tilos július 20-tól szarvasmarhát és juhot szállítani Törökországba

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős Államtitkár döntése alapján tilos július 20-tól Bulgárián keresztül Törökországba vagy azon túlra, szarvasmarhát és juhot szállítani. A szabályozás egyaránt vonatkozik a Magyarországon berakodott és a hazánkban pihentetett állatok fuvarozására is.

A korlátozás alól azok a kamionok jelentenek kivételt, amelyek klimatizált állatférőhelyekkel rendelkeznek, viszont az ilyen berendezések rendkívül költségesek, ezért legfeljebb nagy értékű lovakat, hibridsertéseket vagy baromfi nagyszülő, ill. szülőpárokat szoktak szállítani – írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

Felhívják a pihentetőhelyek figyelmét, hogy vegyék fel a kapcsolatot a hozzájuk bejelentkezett fuvarozókkal, mivel az említett időponttól nem lehet tovább engedni a Törökországba induló szállítmányokat.

Ezen felül az országutakon a nyár hátralévő részében a hatóságok fokozottan figyelni fogják a hosszútávú állatszállítmányokat. Ha az ellenőrzött jármű rakterének hőmérséklete meghaladja a jogszabály által maximálisan meghatározott 30°C + 5°C-ot, a járművet azonnal a legközelebbi pihentető állomásra irányítják és értesítik a NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságát.

Forrás: www.agroinform.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here