A hágai bíróság elé kerülhet a görög-török viszály

Amennyiben Athén és Ankara nem tudja egymás között rendezni vitáját a Földközi-tenger bizonyos övezeteinek használatáról, Görögország a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) elé viszi az ügyet – közölte vasárnap Kiriakosz Micotakisz miniszterelnök. A kijelentésre azt követően került sor, hogy Törökország a múlt hónapban megállapodást írt alá Líbia nemzetközileg elismert kormányával, amely szerint a felek kizárólagos gazdasági övezetet hoznak létre Törökország délmediterrán partjai­tól az arab ország északkeleti part­jaiig.

Görögországnak és Ciprusnak, amelyek régtől fogva vitáznak Ankarával vízi területi ügyekben, viszont meggyőződésük, hogy a megállapodás érvénytelen, mert nemzetközi tengerjogot sért. Továbbá állítják, hogy az egyezség nem más, mint cinikus erőforrás-foglalás a Földközi-tenger keleti részében lévő gázlelőhelyek kiaknázásának megakadályozása és a versenytársak destabilizálása érdekében – ismerteti Athén véleményét a Kathimerini című görög lap online kiadása.

Micotakisz a To Vima című hetilapnak adott interjújában kifejtette: az a szándéka, hogy hazája és Törökország politikai és diplomáciai szinten tárgyaljon a tengerhasználati jog eltérő értelmezéséről az Égei- és a Földközi-tenger keleti részében. – Azonban világosan le kell szögeznünk, ha nem jutunk egymással dűlőre, nemzetközi testületnek kell döntenie, mint például az ICJ Hágában – mondta a görög kormányfő.
Korábban Ciprus azzal a kéréssel fordult a nemzetközi bírósághoz, hogy védje meg tengeri természeti kincsei kitermelési jogát. A szigetország kormánya még 2011-ben talált gázt partjai mentén, ám nem tud megegyezni Törökországgal a tengeri használati övezetekről.

Forrás: magyarnemzet.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here