„A fiam élete végéig börtönben ülhet egy puccskísérlet miatt, amiről nem is tudott” Interjú egy elítélt török kadét édesanyjával

Kép forrása: merce.hu

A 2016-os sikertelen katonai puccs utáni politikai tisztogatás több százezer embert érintett Törökországban, Melek Çetinkaya is egy közülük. Fia, Furkan Çetinkayát mindösszesen 19 évesen háromszázkilenc kadét társával, a katonai puccsban való részvételük miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Míg a legtöbb elítélt családja a kormány megtorlásától tartva nem mer beszélni a per ellentmondásairól, Melek minden alkalmat megragad, hogy fia és a többi kadét ártatlanságát hangoztassa. Azt állítja, bizonyítani is tudja, hogy fia a többi kadéttal együtt ártatlan, azok pedig, akik valójában felelősek a katonai puccsért, mindmáig nem lettek elszámoltatva. Az anya tavaly még a börtönt is megjárta, őt azonban ez nem tántorítja el. A meghiúsult puccs ötödik évfordulóján vele készítettünk interjút.

Billay Gábor: Meséljen Furkanról, hogyan lett belőle a török hadsereg kadétja?

Melek Çetinkaya: Én Ankarában nőttem fel, Furkan is itt született 1996-ban. A férjem munkája miatt azonban Bursába költöztünk, Furkan az iskolát már ott kezdte. Az általános iskola utolsó évében részt vett a Légierő Gimnáziumának nyílt napján, ez nagyon nagy hatással volt rá, és eldöntötte, hogy pilóta lesz. Csakhogy anyagi helyzetünkből adódóan az szóba sem jöhetett, hogy önköltséges pilótaképzésben vegyen részt. Ezért örültünk nagyon, hogy felvételt nyert a Légierő Gimnáziumába Bursába.

B. G.: Mi történt 2016. július 15-én?

M. C.: 2016 július 10-én – mint minden nyáron – terepgyakorlatra vitték őket a szomszédos Yalova tartományba, egy légi támaszpontra. 15-én este tíz óra körül feletteseik közölték velük, hogy Isztambulban terrortámadás történt, azonnal oda kell utazniuk. Külön fel lettek szólítva, hogy vigyék magukkal a fegyvereiket, nem az volt az indok, hogy ezeket majd használják, csak annyit mondtak nekik, hogy nem hagyhatják őket a terepgyakorlat helyszínén.

Éjfélkor kilenc buszra felszállították az összes kadétot, és elindultak. Az indulásig eltelt két óra alatt biztos, hogy a hatóságoknak is tudomására jutott, hogy a kadétok Isztambulba indulnak, de senki nem próbálta megállítani őket. Ez is arra utal, hogy kelepcébe akarták csalni a diákokat. Hajnali kettő körül érkeztek meg Isztambulba. Arról azonban, ami a Boszporusz-hídon történt, a kormány nem a valóságot állítja. (A kormány álláspontja szerint a puccs megtervezése és kivitelezése Fethullah Gülen szervezetének Erdoğan ellenes összesküvése volt, a benne résztvevő katonák pedig nagyon is jól tudták, mit csinálnak. – B.G.) A diákok ugyanis a buszokról leszállva, a hídon felgyülemlett tömegtől tudták meg, hogy éppen katonai puccs van folyamatban. Nem használták fegyvereiket, hanem a civilekkel közösen elszavalták a himnuszt. Erről felvételek is vannak. Persze nem csak ez bizonyítja, hogy a diákok ártatlanok, a ballisztikus jelentés is erre utal, hiszen a diákoknál G3-as gépkarabélyok voltak, a halottakon lévő sérülések azonban nem származhattak ezekből a fegyverekből, hiszen a G3 nagykaliberű töltényei hatalmas bemeneti sebet okoznak, a halottakon azonban kisebb bemeneti sebek voltak, olyanok amelyeket elsősorban mesterlövész puskák okoznak. Sőt, a diákok fegyvereinek tárából nem hiányoztak töltények, és a kezükön sem találták nyomát puskapornak.

Reggel az ide érkező rendőrök szedték össze őket, és elszállították őket egy rendőrörsre, ahol négy napon keresztül bántalmazták őket súlyosan.

Folytatás

Forrás: merce.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here