98 éves a török nemzeti himnusz, az İstiklâl Marşı

A török nemzeti himnuszt (Függetlenségi Induló) az ankarai Török Nagynemzetgyűlés 1921. március 12-én fogadta el.

Az ország himnuszára pályázatot írtak ki, melyre 724 vers érkezett be. Ezek közül választották ki Mehmed Akif Ersoy (1873-1936) költő és egyben parlamenti képviselő tíz versszakos költeményét, amely a nemzeti felszabadító háború idején született meg.

Mindez 2 évvel az újkori török állam megalakulása előtt történt. A himnusznak abban az időben  több szerepe is volt. A török felszabadításban résztvevők ezt énekelték harcmezőn, hogy erőt adjon a nehéz időben.  A győztes csata után a himnusz arra emlékeztet, miként harcolták ki a szabadságot.

Megzenésítésére újabb pályázatot írtak ki, huszonnégy zeneszerző műve közül a Tanács – ami a török függetlenségi háború miatt csak 1924-ben tudott újra összeülni – Ali Rıfat Çağatay szerzeményét választotta. 1930-ig így énekelték, ezután az Elnöki Szimfonikus Zenekar karmestere, Osman Zeki Üngör zenéjére cserélték.

A himnusz minden jelentős állami eseményen elhangzik, sporteseményeken, katonai gyakorlatokon. Az első kettő versszakot éneklik, amely az egész szerzemény hangulatát meghatározza. A himnusz egyben az Észak-ciprusi Török Köztársaság himnusza is.

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here