418 kurdot tartóztattak le Törökországban, köztük polgármestereket is

Őrizetbe vették hétfőn Törökországban az autonómiáért küzdő kommunista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 418 feltételezett tagját – írja az MTI a török belügyminisztérium a hivatalos Twitter-fiókja alapján. A Kurdisztáni Munkáspártot Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja számon.

A bejegyzés szerint a rendőrségi fellépés célzottan a délkeleti, főként kurdok lakta térségben zajlik, ahol Diyarbakir, Mardin és Van városainak megválasztott polgármestereit a belügyi tárca terrorszervezeti tagság, valamint a terrorizmus támogatása miatt a reggeli órákban eltávolította hivatalából. Az őrizetbe vételek folytatódnak – tették hozzá a török hatóságok. A BirGün című ellenzéki napilap internetes oldalán azt írta, hogy

350 ŐRIZETBE VETT ÖNKORMÁNYZATI ALKALMAZOTT.

A baloldali, kurdok képviseletéért küzdő ellenzéki párt, a HDP a közleményében puccsnak nevezte a letartóztatásokat. “Ez egyértelműen egy olyan ellenséges lépés, amely szembe megy a kurd nép akaratával” – idézte az ellenzéki pártot az Euronews. A párt emlékeztet rá, hogy Diyarbakir, Mardin és Van városainak letartóztatott polgármestereit 63, 56 és 53 százalékos többséggel választották meg. “Ez a kormány már nyomokban sem tartalmaz demokratikus képviseletet” – üzenték Erdogan kabinetjének.

részletek index.hu >>>


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here