37 éves török férfit gyanúsítanak az utrecht-i lövöldözéssel

Hétfőn délelőtt lövöldözés történt egy villamoson Hollandiában. __A holland hatóságok délután fél három felé adták hírül, hogy az egy halálos áldozatot is követelő lövöldözéssel egy 37 éves török férfit gyanúsítanak. A rendőrség jelenleg is keresi a Gokman Tanis nevű, Törökországban született férfit, aki valószínűleg kapcsolatba hozható a történtekkel.

Utrechtben a biztonsági erők nagy számban vannak a helyszínen, egy külvárosi villamosmegállónál kordonoztak körül egy területet. Egyelőre nem tudni, hogy mi volt a támadó indítéka.

Egyes értesülések szerint egy villamos utasterében rántott fegyvert a támadó, más hírek viszont azt mondják: több helyszínen is volt lövöldözés a városban.

Mark Rutte holland miniszterelnök aggasztónak nevezte az esetet, és rendkívüli kormányülést hívott össze.

A rendőrség szerint nem kizárt, hogy terrortámadás történt.

Az utrechti lövöldöző még szabadlábon van a rendőrség legfrissebb közlése szerint. Az incidensnek egy halálos áldozata van. A nő holttestét két villamoskocsi között, a vágányokon találtak meg.

A rendőrség utasította az iskolákat a városban, hogy tarsák zárva kapuikat. A 350 ezres lélekszámú város lakóit felszólították, hogy ne hagyják el otthonaikat.

A terrorkészültség szintjét a legmagasabb fokozatúra emelték a tartományban. A terrorellenes ügynökség vezetője azt mondta, hogy terrortámadásnak tűnik az eset.

Hírügynökségi jelentések szerint a terrorelhárítók körbezárták az épületet, ahol a feltételezett elkövető van.
Az amszterdami reptéren is nagy a készültség

Megerősítették a biztonsági intézkedéseket Hollandia repülőterein és fontosabb középületeinél, így az amszterdami Schiphol repülőtéren is – jelentették be a rendvédelmi szervek.

Egyelőre csak egy fegyveresről tudni, de nem zárható ki, hogy társai is vannak – mondta el Pieter-Jaap Aalbersberg, a holland terrorelhárítási hivatal vezetője.

Aalbersberg szerint rengeteg a bizonytalanság az eset körül, és a helyi hatóságok a tények megállapításán dolgoznak.

A németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány rendőrsége közölte, hogy megerősítették az ellenőrzést a német-holland határon, erősítést vezényeltek a főbb autópályákhoz, valamint a kisebb határátkelőkhöz és vasútvonalakhoz.

Forrás: hu.euronews.com


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here