30 000 ember olvasott egyszerre Antalya tengerpartján

Mintegy 30 000 diák és szüleik gyűltek össze múlt pénteken Antalya Konyaaltı nevű strandján könyvet olvasni. Ez a különleges kezdeményezés egy projekt része volt, melyet a török oktatási hivatal hirdetett meg.Az óvodások, valamint az általános és középiskolába járó diákok szüleikkel együtt érkeztek a Földközi-tenger partjának egyik legnépszerűbb strandjára kedvenc könyvükkel, hogy részt vegyenek a „Strandra megyek, könyvet viszek magammal” projektben, melynek keretében csaknem 2 órán át olvastak. A résztvevők olvasás közben egy élőképet alkottak, melyből az oku (olvass) szó rajzolódott ki.

A szervezők célja ezzel a kezdeményezéssel az volt, hogy ösztönözzék a fiatalokat az olvasásra és megmutassák, hogy szórakozás közben is lehet tanulni. Reményeik szerint ezek után sokan lesznek majd olyanok, akik a strandtáskájukban a fürdőruhájuk és törülközőjük mellett egy könyvet is visznek magukkal a tengerpartra.

Az eseményen nem csak a helyi fiatalok, hanem a városban tanuló, 48 országból érkezett külföldi diákok is részt vettek.

Az Eurostat tavalyi felméréséből az derül ki, hogy a törökök a tíz legtöbb könyvet olvasó nép között szerepelnek, őket csak 5 európai ország előzi meg. A felmérés szerint a törökök naponta átlagosan 7 percet töltenek könyvolvasással.

Nem ez volt az első ilyen kezdeményezés az országban. Mint ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, még 2017 novemberében Törökország délkeleti tartományában, Batmanban 2000 diák hívta fel a figyelmet az olvasás fontosságára.

Forrás: yenicaggazetesi.com.tr

Kollár Kata – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here