2019 Göbekli Tepe éve lesz

A Törökország délkeleti régiójában található Şanlıurfa tartomány egyike Törökország történelmi tartományainak. A régióba 2019-ben valószínűleg még több turista érkezik majd, mint az elmúlt években, mivel a török kulturális és turisztikai miniszter, Mehmet Nuri Ersoy bejelentette, hogy 2019 „Göbekli Tepe éve” lesz.

A korábban az UNESCO Világörökségi Várományosi Listáján szereplő régészeti lelőhely idén júliusban felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára, azóta egyre több látogató keresi fel Göbekli Tepét.

Még a nyári hónapokban is, amelyeket a forróság miatt „holt szezonnak” tartanak a szakemberek, hatalmas tömegek érkeztek a városba, a szállodák kihasználtsága 90%-os volt, éppúgy mint a téli szezonban.

Tavaly Şanlıurfába több mint egymillió turista érkezett, ők több mint egy napot ott is maradtak, Göbekli Tepét pedig naponta közel ötmillió turista kereste fel.

Készen állunk a turisták fogadására

Şanlıurfa tartomány kormányzója, Abdullah Erin az Anadolu Ajansı török hírügynökségnek arról számolt be, hogy Göbekli Tepe jó hatással van a város turizmusára. Hozzátette még azt is, hogy az emberiség történelme Şanlıurfában gyökerezik és számos ősi civilizáció nyomát hordozza. Arra is rámutatott, hogy a Göbekli Tepében végzett régészeti feltárások megváltoztatják a világtörténelmet.

„Bár a régészeti lelőhely részben le volt zárva az elmúlt évben a különböző infrastrukturális munkák miatt, mégis közel egy millióan látogatták meg. Az elkövetkező időszakban a látogatók számának jelentős növekedésével számolunk. Abban bízunk, hogy a külföldi látogatók száma is növekedni fog. Sikerült az infrastruktúrát fejleszteni, így készen állunk több turista fogadására. Tanulmányokat készítettünk arra vonatkozóan, hogy hogyan tudnánk még több befektetőt szerezni és hogyan tudjuk a szálláshelyek számát növelni. Az állami tisztviselőkkel tárgyalásokat folytatunk, hogy támogassák az új szállodaépítéseket és olyan projektet is szeretnénk megvalósítani, amely keretében történelmileg érdekes házakat vendégházzá alakítunk át. A város vezetése pedig azon dolgozik, hogy a helyi hoteleket és vendégházakat felújítsa” – mondta.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here