20 perc töltés, 5 óra munka – a török e-traktor

Kép forrása: www.pikrepo.com

A törökök is megcsinálták a saját fejlesztésű, nemzeti, elektronikus üzemmódú mezőgazdasági munkagépüket: TAGEM az e-traktor.

Befejeződött a TAGEM fantázianévre keresztelt török gyártmányú, nagyméretű elektromos traktor fejlesztése. A ZY Electric Tractor gyártósorai felkészültek, hogy az „e” meghajtású erőgépek kapcsán júniustól akár sorozatgyártásra álljanak át.

„25 traktorunk van teljesen készen és várakozik a futószalagon” – nyilatkozott márciusban Önder Yol, a ZY Electric Tractor cég elnöke.

A projekt állami hitellel valósul meg

Az eredeti tervek szerint 2020. végére akartak átállni tömegtermelésre. Ezt azonban a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani, közel fél éves csúszással halad a mezőgazdasági termék bevezetése.

A traktort három változatban készítik el: kis, közepes és nagy modell lesz.

A kis változatú e-traktor

140 lóerős motort kap (ez nem is olyan kicsi), és alkalmas lesz a kertészeti munkákra is, illetve a nem nagy gépigényű szántóföldi munkákat lehet vele elvégezni. Ez lenne Törökországban a „mindenes”.

„Ezeket a traktorokat körülbelül 20 perc alatt feltölthetik, és akár öt órán keresztül is működhetnek egy töltéssel” – jegyezte meg a vállalat elnöke.

A közepes méretű modell

Több motorral is tervezik forgalmazni (105-220) a középkategóriás e-traktort. A felszereltség és a motor a felhasználás területe alapján kerül meghatározásra.

Ezek a traktorok 2022-ben kerülnek sorozatgyártásba a jelenlegi tervek szerint. Önder Yol szerint ennek előkészületi munkálatai jól haladnak, 95%-os a készültségi szint.

E-traktor a király kategóriában

320 lóerős motorral kerül piacra a legnagyobb méretű modell. Ez a verzió akár hét órán keresztül is képes lesz az agrárfeladatait ellátni, töltési ideje 90 perc lesz. Mobil töltő egység kihelyezésével akár egy órán belül újratölthető és munkára fogható lesz.

Bármilyen szántóföldi munka elvégzésére alkalmas, a most csúcskategóriás gépek teljesítményét hozni fogja.

Automatizált funkciókkal is rendelkezni fog, közel 40 szoftver lesz a rendszeren telepítve, melyek segítik a kezelő munkáját, illetve bizonyos tevékenységekre – az operátori utasítások alapján – önállóan is képes lesz.

A gépek akkumulátorai Kínában készülnek az e-traktorhoz

„Úgy gondoljuk, hogy a világon jelenleg a legjobb akkumulátor-kezelő rendszerekkel rendelkezünk” – jegyezte meg a vállalat elnöke.

Az akkumulátorok élettartalma jelenleg 12 évben került meghatározásra, a kísérletek alapján körülbelül 4000 alkalommal lehet újratölteni azokat. Dolgoznak a technológián, hogy az energiahordozók 20 évig alkalmazhatók legyenek.

A traktor bemutatását tervezték a hannoveri kiállításon, mivel a 2021-es Agrotechnica offline módon nem lesz megtartva, így a nemzetközi megjelenés is tolódik. Ettől függetlenül exportra is fognak gyártani, bár első sorban a belföldi keresletet kívánják kielégíteni.

Forrás: gepmax.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here