11. alkalommal rendezik meg Isztambulban a Nemzetközi Vers- és Irodalmi fesztivált

A Nemzetközi Vers- és Irodalmi Fesztivál 2019. február 12-től, immár 11. alkalommal kerül megrendezésre. A zárónap: február 16.

A fesztivál idei díszvendége Azerbajdzsán. A fesztiválon 12 külföldi, és 11 török költő és író vesz részt.

A nyitóünnepséget a Pera múzeumban tartják 2019. február 12-én 19:00 órakor, ahol verseket olvasnak fel, majd a jazz zenei élet kiemelkedő tehetsége, Şenay Lambaoğlu ad koncertet.

A fesztiválnak magyar résztvevője is van. Tóth Krisztina az Isztambuli Nemzetközi Irodalmi Fesztivál gyerekirodalom és felnőttirodalom szekciójának vendége.

A szerző Piksel című kötetét 2014-ben adták ki török nyelven. Korábban emiatt már az isztambuli könyvfesztiválon is részt vett.

Tóth Krisztina az egyik legismertebb és legolvasottabb magyar szerző, munkáját számos irodalmi díjjal ismerték el. 1967-ban született. Szobrászatot, majd irodalmat tanult, egyetemi évei alatt két évet Párizsban töltött. Budapesten él. Francia költészetet fordít, kreatív írást tanít. Tíz verseskötete és hat prózakötete jelent meg, Akvárium című regénye tavaly a neves német Internationaler Literaturpreis shorlistján szerepelt. Műveit több, mint tíz nyelvre fordították le, regényei és novellái többek között német, francia, lengyel, finn, svéd cseh és spanyol nyelven is olvashatók. A gyerekirodalomban szokatlan témájú, humoros hangvételű, a tabutémákat könnyedén feldolgozó műveivel hívta fel magára a figyelmet. Az Anyát megoperálták című könyve kisiskolásoknak mondja el, mi is az a daganatos betegség. A lány, aki nem beszélt című meséjét saját lányának örökbefogadás-története ihlette. Világadapter című új verseskötete 2016 júniusában, új mesekönyve Timkó Bíbor illusztrációival 2017 tavaszán jelent meg Felhőmesék címmel. A Párducpompa című tárcakötetét a 2017-es ünnepi könyvhétre adta ki a Magvető Kiadó.  (Forrás: http://www.tothkrisztina.hu)

További információk és teljes program a forrásul használt, és egyéb napilapokban található.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here