10 éves a Türkinfo!

Pontosan tíz éve, 2008-ban indult útjára az a kezdeményezés, amelynek célja az volt, hogy ne a történelmi sémák és tévhitek legyenek meghatározók, hanem valós információk alapján reális képet nyújtsunk Törökországról (magyaroknak) és Magyarországról (törököknek).

 

Akkor ezt az új platformot röviden „Türkinfónak” neveztük el, amely egyszerre magyarul és törökül publikáló honlap volt.

A kezdetekkor kevés emberrel, blogszerű írásokkal, egyszerű technikai lehetőségekkel vágtunk neki, ezen a területen elsőként. Most – tíz év elteltével – már intézményszerű felépítéssel, sok-sok kollégával, saját tanulmányokkal, cikkekkel és fordításokkal vagyunk jelen. Ez idő alatt márkanév lett a Türkinfo, jelenlétünk és nevünk hivatkozási alapot jelent a török és magyar kultúra iránt érdeklődők körében.

Sok minden változott a tíz év alatt. Vannak azonban dologok, amelyek nem változtak: a lelkesedés a két ország, a két kultúra iránt, a ragaszkodás a legfőbb emberi értékekhez, valamint a kormányoktól való függetlenség, melyek ugyanúgy most is jellemzők ránk.

A tíz év alatt:

– Szerveztünk török napokat, fesztiválokat, filmbemutatókat.

– Kiállításokat, zenés előadásokat, táncházakat.

– Tartottunk gazdasági-politikai elemzéseket, kerekasztal-beszélgetéseket.

– Részt vettünk televíziós és rádiós műsorokban.

– Szerveztünk hajós kirándulásokat, lakomákat, ételkóstolókat.

– Rendszeresen szervezzük „Pilav ve sohbet günleri” c. kulturális rendezvényeinket.

– Oktatunk török néptáncot, török nyelvet, magyar nyelvet.

– A törökök számára lehetővé tettük, hogy a cikkeinken és rendezvényeinken keresztül megismerjék Magyarországot.

– Török és magyar nyelvű könyveket adtunk ki.

Létrehoztuk a Türkinfo Alapítványt, amely a Türkinfóra jellemző hitelességével mértékadó intézmény lett a török-magyar kapcsolatok terén.

Ezzel az energiával teremtettük meg azt a török-magyar közösséget, városok, sőt országok közötti hálózatot, amelynek tagjai, a „Türkinfo barátok” őszinte lelkesedéssel vannak jelen a mindennapokban és valós hidat képeznek a két ország, a két kultúra között.

Köszönjük mindenkinek, aki hitt bennünk és akár közvetlen munkájával, akár csak olvasóként részt vett abban a sokoldalú és szövevényes kulturális kapcsolatrendszerben, amely ma már tíz éves és amelyet Türkinfónak nevezünk.

Tarik Demirkan, a Türkinfo főszerkesztője


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here