Zenével épít hidat a kultúrák között

Kép forrása: facebook

Ötlemezes, Junior Prima-díjas énekesnő ad koncertet pénteken a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. A magyar-marokkói származású Guessous Mesi a 18. Nándorfehérvári emléknapok nyitóprogramján zenével épít hidat a magyar és a török kultúra közé. Dalain keresztül a népi bölcsesség lélekgyógyító erejét sugározza.

Guessous Majda Mária édesanyja magyar, édesapja marokkói. A Junior Prima-díjas énekesnő-dalszerző Debrecenben született és nőtt fel. Családja népzeneszeretetének, illetve Sáriné Szebenyi Judit tanárnőjének köszönhetően is a népdalok természetes közeget jelentettek számára már gyerekkorában. Zeneakadémiai tanulmányai során ösztöndíjjal fél évet Törökországban tölthetett, ekkor kezdte el a mélyreható ismerkedést a török zenei hagyománnyal és nyelvvel. Az elmúlt fél évet családjával Marokkóban töltötte, ahol rokonságának másik fele él.

Ha az ember egy ilyen batyut kap, szerintem ezzel egész életében dolga van. Két különböző kultúra gyermeke vagyok, de megvannak az átfedések. Folyamatosan egyre egészebbé válok mindkét irányban, nagyon erősen kötődöm a magyarságomhoz, de a marokkói világ is teljesen az enyém. Megkaptam azt az ajándékot a Jóistentől, hogy mindkét világban látom az értékeket – mondta el lapunknak, majd hangsúlyozta, hogy nemcsak ebben a két világban. Vallja ugyanis, hogy vannak kultúrákon átívelő, egyetemes emberi értékek, amelyek kidomborítására a népzene az egyik legkiválóbb eszköz.

A népzene egyszerű, tiszta, őszinte kifejezésmód, amely az emberi életet öleli fel, annak színeit mutatja meg. Minden ember a boldogságot keresi, megvannak a szükségleteink, a vágyaink, a félelmeink. A népzene közösségi alkotás, generációk edzették. Az ereje óriási, hiszen azokat a mintázatokat sűríti, amelyek közösek bennünk, emberekben, mint az élet, a szerelem, a halál, öröm és bánat. És a kulcsok is benne vannak, ha például az ember nagyon nehéz helyzetben van, megoldhatatlannak tűnő fájdalma, bánata van. Hiszen benne rejlik az ősök együttes bölcsessége – fejtette ki Guessous Mesi, akinek meggyőződése, hogy a népzene gyógyító erővel bír akár otthon, mosogatás közben is.

Folytatás

Forrás: www.delmagyar.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here