Virág, tütü, körömcipő… és kerékpár: így teker egy nő

A Süslü Kadınlar Bisiklet Turu egy városi kerékpáros túra, ahol több száz, sőt több ezer, magát és kerékpárját minden módon feldíszítő nő teker együtt pár kilométernyi utat. Az eseményt minden év szeptemberében az autómentes hétvégén rendezik meg. Ez nem egy verseny, nem a hosszú távú és nem a gyors kerékpározás a lényeg, hanem az, hogy a nők együtt mozduljanak meg azért, hogy bemutassák annak szabad lehetőségét, hogy egy nő is biciklire szállhat és bátran, biztonságos körülmények között kerekezhet a városban.

2013-ban Izmirben rendezték meg először az eseményt, melynek célja az volt, hogy az Európában már jól ismert autómentes hétvégére felhívják a figyelmet. Az ötletgazda és főszervező Sema Gür egy Facebook-eseményt hirdetett meg, melynek hatására 300 nő gyűlt össze és tette meg a 3 km-es távot. Szlogenjük: „parfümillattal a benzingőz ellen”.

Pınar Pinzuti, akinek nemcsak hobbija, de munkája is a biciklikhez kapcsolódik – ugyanis a Bisikletizm.com írója és a Bikenomist munkatársa – koordinátorként és problémamegoldóként mindent megtett az esemény népszerűsítése érdekében. 2014-ben már a sajtó is hírt adott a közelgő rendezvényről, így még többekhez eljutott a híre.

2015-ben 10, 2016-ban 28, 2017-ben már 50 városban indult el több ezer nő ugyanabban az időben, és azt tűzték ki célul, hogy az önkormányzatok figyelmét felhívják a helyes kerékpárospolitikai és szabályrendszer kidolgozására. 2018-ban nemzetközi porondra léptek: Németországban, Olaszországban és Svájcban is csatlakoztak az akcióhoz, így összesen már 70 városban tekertek a nők.

A lányok és asszonyok 2019. szeptember 22-én vasárnap 105 városban gyűltek össze ismét és ültek egyszerre biciklijükre. Közöttük voltam én is, három felnőtt barátnő, a 11 éves lányom, illetve az ő barátnője társaságában.

Ezen a hétvégén Izmir önkormányzata azzal is támogatja az autómentes közlekedést, hogy 1 kurust, azaz a líra 100-ad részét kell a tömegközlekedés használatáért fizetni, vagyis szinte semmit. Mivel az egyik fontos főúton felújítási munkálatok folynak, így kerékpárral az öböl túloldaláról nem érkezhettünk, viszont a kompok minden biciklist felengedtek. Bámulatos volt a segítőkészség, ahogy az összes kétkerekűt feltették a hajók orrába. Így érkeztünk meg a híres óratorony terére, ahol már ekkor – jó másfél órával a start előtt – nagyon sokan gyülekeztek. Csak ámultunk és bámultuk a tarka tömeget.

A fotósok fesztiválja is ez a program. Én is a fotóstáskámat cipeltem, és jártam-keltem a résztvevők között, hogy minél érdekesebb kosztümöket és díszes bicikliket fotózzak.

Először elvarázsolt az összkép, majd egyre inkább megfigyeltem a részleteket: kormányról lelógó 45-ös bakelitlemez, horgolt álomfogó, pillangószárny, menyasszonyi fátyol, tűzpiros körömcipő. Bámulatos ötletek, elképesztő színkavalkád, rengeteg mosoly, zene és tánc.

Öt órakor rövid köszöntőbeszéd után elindult a sor a térről a rendőrök által lezárt főúton. Több kerületen áthaladtak a kerékpáros hölgyek, és a néhány, segítőként jelen lévő férfi kerekező. Mi, fotósok pedig szaladtunk előttük és visszafelé fordulva exponáltunk, vagy később, mikor a tömeg feloszlott és gyorsabban haladtak, inkább már utánuk, hogy elkapjunk még néhány érdekes figurát.

Ezután villamosra szálltunk, és pár megálló megtétele után csatlakoztunk a már koncertet hallgató és a füvön, szökőkutak mentén üldögélő vidám biciklis csapathoz. Jövőre ismét itt leszünk!

Információk forrás: suslukadinlarbisikletturu.com

Fotók: Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here