Tükröm, tükröm, mondd meg nékem… avagy a török jövendőmondás kultúrája

forrás: flickr.com

Ittlétem első pár hónapja alatt növekvő kíváncsisággal figyeltem a lefordított kávéscsészéket. Nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a törökök nem csak az ízéért vagy serkentő tulajdonságáért isszák a kávét, sokkal inkább azért, hogy a zacc segítségével megmondják a jövőt. A török jövendőmondás (fal) és a csillagjóslás egészen 1028-ig nyúlik vissza, amikor a szeldzsuk Togril és Csagri bég uralkodott.

A 15. század kezdetén, a vezető csillagjósok (müneccimbaşı) jelentős szerepet töltöttek be az oszmán palotában. Ezek az emberek előre megmondták a jövő politikai és stratégiai kérdéseire a választ. Tevékenységük közé tartozott még a tasszeográfia (kávézaccból való jóslás), naptárkészítés, égi események dokumentálása és a többi csillagjós irányítása. Az Oszmán Birodalom egyik leghíresebb vezető csillagjósa Taqi al-Din (1526-1585) volt. Egy csillagvizsgálót is építtetett Isztambulban, melynek mérete a szamarkandi obszervatóriuméval vetekedik. A csillagvizsgáló befejezése előtt egy hónappal egy óriási üstökös jelent meg az égen, amit al-Din a „jólét és a pompa jele”-ként értelmezett és III. Murad szultán meghódíthatja Perzsiát.

Napjainkban a világ kormányai kevésbé használják ezeket a jóslatokat, de a jövendőmondás hagyománya még mindig meghatározó a török kultúrában. Az İstiklal sugárúton, a Taksim negyedben számos ilyen kávéházzal találkozhatunk. Ha valahol a „fal” kifejezést olvassuk, biztosak lehetünk benne, hogy itt a török jövendőmondás lelkes képviselőivel találkozhatunk.

Hol találhatunk jövendőmondókat?

Talán az egyik legismertebb kávézó a Taksimban a Melekler Kahvesi, amelyet 2001-ben alapítottak és Isztambul első jövendőmondással is foglalkozó kávézója. Külső megjelenésében ugyan olyan, mint a többi kávéház, de számos egyéb élvezetet is kínál a betérőknek. A kávébabot Brazíliából importálják, és itt őrölik meg minden egyes pohár török kávéhoz. A kávézó számos jövendőmondónak ad otthont, némelyikük még angolul és németül is beszél. Az érdeklődők különböző táblajátékokkal múlathatják az időt, amíg sorukra várnak, vagy csak kortyolgathatják kávéjukat, miközben a barátaikkal beszélgetnek.

Hogyan is történik a jövendőmondás?

A jósok többféle technikát is alkalmaznak, hogy megmondják a jövőt. A Melekler Kahvesi müneccimbaşıja, Mehmet a kávézaccból jóslást részesíti előnybe, mert még mindig ez a legnépszerűbb Törökországban. Minden csésze török kávé alkalmas jövendölésre, ami rézedényben (cezve) készül. (A cezvében egyszerre csak egy adag kávét főznek le.) Ezen kívül minden csészébe kerül egy kevés cukor is, még akkor is, ha valaki feketét rendelet, mert ez megkönnyíti a kávézaccból való jóslást.

A jóslás a következőképpen történik: miután megittuk a kávét, a csészealjat rá kell helyezni a csésze tetejére, meg kell lóbálni a csészét úgy, hogy közben körkörös mozdulatot írunk le a megfelelő irányba, ezáltal elősegítjük a zacc eloszlását a csészében, majd fejtetőre állítjuk a csészét a tányérral együtt. Ha a csésze alja már kihűlt, akkor jön a jövendőmondó és elárulja a tikokat. Néhányan egy érmét vagy egyéb fém tárgyat helyeznek a csésze tetejére, hogy a negatív energiákat elűzzék, mások szerint ezzel csak gyorsabban hűl ki a csésze.

Ahmet szerint a csészét olyan jól lehet olvasni és értelmezni, mint az órát. Ha a csésze füle a vendég felé néz, a bal oldal a jövőt, a jobb a jelent mutatja. A csésze alja a jelenlegi pszichológiai helyzetünkről árulkodik. A fogantyú körüli rész a családot és a társadalmi viszonyokat jeleníti meg. A jövendőmondó úgy „olvas” a jövőben, hogy megfejti a kávézacc által kirajzolt alakzatokat. Ezek a formák különböző szimbólumokat és jeleket jelentenek, amelyek jók és rosszak is lehetnek.

A jósok nem csak a pénzhez akarnak jutni?

Az igazság az, hogy a jövendőmondás éppen olyan biznisz, mint a többi és nagyon kellemetlen is, mondja Ahmet. A jóslás jó szórakozás barátok között, de ha kereskedelmi célja van, akkor már pénzkereseti lehetőség. Ha a fő cél a pénzkeresés, akkor az sosem lesz valódi. A Melekler Kahvesibe több egyéb ok miatt is betérnek a vendégek, nemcsak a jövendőmondás miatt.

Miért választják az emberek a jövendőmondókat?

Az embereket mindig is érdekelte, mi vár rájuk a jövőben. Ilyen az emberi természet, ezért találták ki a jövendőmondást. Ahmet szerint a jóslás egyfajta terápia. Nyugaton az emberek pszichológushoz járnak, míg keleten jövendőmondóhoz. A jósok közül sokan nagyon tapasztaltak, nagyon jók abban, amit csinálnak. A jövendőmondók segítségével könnyedén navigálhatunk a jövőben, ami gyakran ugyanolyan jó, mint egy terápiás beszélgetés.

Miután én is jósoltattam magamnak és megtapasztaltam a török kultúra ezen részét is, még mindig nem hiszem el, hogy a jóslás misztikus vonatkozásait a gyakorlatban is lehetne alkalmazni. De úgy érzem, már tudom, hogy miért olyan népszerű ez a tradíció Törökországban. Alapvetően kíváncsiak vagyunk, tele vagyunk frusztrációval, gondokkal és jól esik, ha másoktól hallhatjuk, hogy ők mit tapasztalnak. Ha a jövendőmondás ebben az összefüggésben nézzük, elmondhatjuk, hogy sokkal olcsóbb, mintha felkeresnénk egy terapeutát.

Sarah Juptner – yabangee.com

Fordította: Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here