Történelem szakon szerzett diplomát, most archeológusnak készül – mindezt 79 évesen

Şevki Kılıç 2019-ben a Trakya Egyetemen szerzett diplomát történelem szakon úgy, hogy a négyéves képzést 3 év alatt fejezte be. Mindössze 3 napot hiányzott összesen. Nem is lenne ez különleges hír, ha a tanulót nem 72 évesen vették volna fel az egyetemre.

Első nap az iskolában
Forrás: Trakya Üniversitesi Facebook

Edirnében úgy hívják őt, hogy „bilge amca”, amit úgy fordíthatnánk le, hogy „a mindentudó bácsi”. „İhtiyar delikanlı”-nak is nevezik, ami pedig „az idős fiatalember” jelentéssel bír. Tanulótársai először egyetemi oktatónak vélték, mikor megismerték. Mára oly közeli barátok, hogy a diplomázás után is összejárnak egy-egy találkozóra.

Forrás: Trakya Üniversitesi Facebook

Ez sem elég a bácsinak, mert most is éppen felvételi vizsgára készül, mert szeretné elvégezni a régész szakot is. Egészen 10 éves koráig nyúlik vissza a történet, amikor érdeklődni kezdett a kutatás iránt. Csalájával Değirmenyeni faluban élt, barátaival a mezőn jártak, és ágyúgolyódarabokat szedtek ki a földből. Bevallása szerint azóta érdeklődik a tudományág iránt.

Így mesél mostani felkészüléséről:„Szerintem a tanulásnak nincs kora. Nem fekszem le anélkül egy este sem, hogy legalább 50 oldalt nem olvastam volna. Nagyon fontos számomra a folyamatos felkészülés, így nem fejeltem el a tudnivalókat. Az egyetemet éppen 4 éve fejeztem be, a feltételi vizsga eredményemre magam is nagyon kíváncsi vagyok.

Idén az unokámmal egyszerre fogok vizsgázni. Fogadást kötöttünk: ha nálam magasabb pontszámot tud elérni, egy egész köztársasági aranyérmét(*) fogok neki ajándékba adni. De azt is mondtam neki, ha én hagyom le, akkor is megkapja. Nekem ez csodálatos emlék lesz mindenképpen.

(*) Ez egy egységes értékű érme Törökországban, árfolyama naponta változik, most kb. 150 ezer forint.

Forrás: turkiyeiyigazete.com


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here