Törökül beszélő mesterséges macskák nyüzsögnek a Twitteren

Kép forrása: www.pikrepo.com

Valaki számítógép által generált álmacskaképeket használ fel különféle Twitter-robotok hálózatainak létrehozásához pornó és sportfogadás hirdetésének céljából.

Egy adatkutató olyan Twitter-bothálózatot fedezett fel, ami csupa olyan fiókból áll, amelyek egyedi avatarjai mesterséges intelligencia által generált nők, animekarakterek és mesterséges macskák – írja a Vice. Ezen a hálózaton egyfolytában törökül beszélnek a pornóról és a sportfogadásról.

Előre, ne hátra

A Twitter-robotokat egyre nehezebb észrevenni és kiszűrni. Korábban ez sokkal könnyebben ment: amikor megláttunk egy „Twitter-tojást” (ez az alapértelmezett kép, ami azt jelzi, hogy a felhasználó még választott képet), amelynek felhasználói neve és véletlenszerű számok sora volt, akkor tudhattuk, hogy valószínűleg egy bot által vezetett fiókkal van dolgunk.

A gépi tanulásnak köszönhetően ezeknek a fiókoknak már véletlenszerűen generált emberi arcuk van.

Idén a botokhoz már a mesterséges intelligencia által generált macskák és animeavatarok készítése a trendi. Ezek a fiókok hitelesnek tűnnek, pedig nem azok.

Egy „Conspirador Norteño” álnevű független adattudós és dezinformációkutató fedezte fel ezt a hálózatot, illetve a jelenséget is, és a múlt héten Twitteren ismertette, felfedve egy több ezer fiókból álló bothálózatot.

Ismerjék meg a @ Dilde97512368 nevű Twitter-fiókot egy GAN által generált profilképpel, amelyet sok más fiók követ GAN által generált álképpel.

– írta a posztjában.

Mi az a GAN?

A GAN a „generatív ellentétes neuronháló” (generatie adversarial network) rövidítése, amiben két algoritmus dolgozik egymás ellen: az egyik adatokat generál, a másik minőségi kritériumok alapján válogatja a végeredményt. Ezzel a módszerrel magas színvonalú hamis adatok, például képek hozhatók létre, legyen szó macskákról, emberekről vagy animelányokról.

Ezt a technológiát használja például a Thispersondoesnotexist.com nevű webhely, amelyre állandóan ráfrissítve teljesen meggyőző fényképet hozhatunk létre olyan emberekről, akik sohasem léteztek. Azóta már elkészült a thesecatsdonotexist.com weboldal is, ahol teljesen realisztikus kamumacskákat lehet generálni.

Sok, GAN által generált kép furcsa tárgyakat és részleteket tartalmaz, amelyek nincsenek összhangban a valós fényképekkel. Egy kis gyakorlással az emberek észrevehetnek olyan részleteket a GAN-képeken, amelyek mesterséges természetükre mutatnak: szürreális kavargások, furcsa képrészletek a háttérben, és olyan részletek, mint a fogak és a szemek, ahol nem kellene lenniük, nem egy vonalban lévő fülek stb. Conspirador Norteño megjegyezte, hogy a bothálózat néhány képén találunk ilyen apró jeleneket, de nehezen lehet őket kiszúrni, ha a kép egy Twitter-avatar méretére csökken.

Forrás: index.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here