Törökország és az Eurovízió – 37 év története

Az első Eurovíziós Dalfesztivált a svájci Luganóban tartották 1956. május 24-én. Törökország első alkalommal 1975-ben csatlakozott a versenyhez. Érdekességként elmondjuk, hogy Magyarország ezzel szemben csak 1994-ben, Bayer Friderika dalával vett részt először. Törökország összesen 37 alkalommal, utoljára 2012-ben indult a versenyen, és a szereplést ezt követően felfüggesztették, míg Magyarország tovább folytatja a versenyzést.

A versennyel szembeni kritikák ide vagy oda, az előválogatásokat és a tévében közvetített vetélkedést is minden évben óriási érdeklődés követi Európa-szerte. Én magam is igyekszem minden évben figyelni az élmezőnyre, különösen a magyar versenyzőre. Elárulom még azt is, hogy egészen 2009 óta – bár telefonok jönnek-mennek, de a dal velem tart 10 éve – Alexander Rybak norvég hegedűművész Fairytale – Tündérmese című dala a csengőhangom. A dalfesztivál történetének legmagasabb pontszámával nyert, és engem is elbűvölt már a döntő estéjén.

Kezdjük a török dalokról szóló mesét 1975-ben. Semiha Yankı, Seninle Bir Dakika – Egy perc veled című dalával képviselte az országot. Abban az évben Hollandia nyert, a török versenyző 19. lett, mindössze 3 pontot kapott. Nem túl fényes siker, de egy történet kezdete.

Ugorjunk egy nagyot az utolsó fellépésig: 2012-ben a Can Bonomo nevű csapat vett részt a versenyen Törökország nevében. Sokak szerint nagyon jól sikerült a szereplésük, ám így is csak 112 pontot tudtak gyűjteni, mely a 7. helyhez volt elég. Az ország óriási csalódásként élte ezt meg, így ezt követően már nem csatlakozott az Eurovízió fesztiválhoz.Ennek oka – mely időnként fel-fel röppenő kritika a dalversennyel szemben – a pontozási és döntési rendszer. A legnagyobb országok teljesítménytől függetlenül a döntőbe jutnak, ezzel máris 5 helyet elfoglalva. A pontokat pedig a nemzetek szavazói nem a dal vagy az előadás minőségének függvényében adják, hanem a baráti vagy szomszédos országok versenyszámát jutalmazzák magas pontszámmal.

Néhány előadó a versenyen való bukásának köszönheti azt, hogy a karrierje is megbotlott:  1980-ban Ajda Pekkan Petrol című dala 15. lett 23 ponttal, 1983-ban Çetin Alp & The Short Waves Opera című dala utolsó lett 0 ponttal, illetve 1987-ben Seyyal Taner Şarkım Sevgi Üstüne című dala szintén 0 pontot kapott. Van azonban olyan csapat is, aki ugyan nagyot bukott, mert a döntőbe sem jutott be 2011-ben, de most sikeresek a zenei piacon: ők a Yüksek Sadakat, és el kell mondjam, én is személy szerint rajongójuk vagyok – na nem az eurovíziós dalukért.

Egészen a 90-es évek végéig kellett várni ahhoz, hogy igaz nagy sikereket érjen el az ország: egy 3. helyezés 1997-ben, későbbiekben egy 2. helyezés, két alkalommal 4. helyezés és egy győzelem.

1975 és 2012 között azonban szép számmal akadnak olyan előadások, dalok, melyekre érdemes emlékeznünk. Vegyük sorra őket, ismerkedjünk meg az énekesekkel, és a dalokkal. Ezután nézzük meg cikkünk végén található remek videót, így bele is hallgathatunk minden egyes dalba.

Az első sikernek nevezhető helyezés – kilencedik – 1986-ban a Klips ve Onlar & Candan Erçetin formációnak és a Halley című dalnak volt köszönhető.1996-ban Şebnem Paker énekelte a Beşinci Mevsim – Ötödik évszak című dalt, mellyel 23 ország közül a 12. helyre került. Ha nem is óriási siker, de valószínűleg ez segítette ahhoz, hogy következő évben is ő képviselte az országot. 1997-ben a Dinle – Hallgass című számmal Törökország addigi legelőkelőbb helyezését érte el, a harmadik helyen végzett.

A 2000-ben rendezett verseny jelentősége, hogy Pınar Ayhan a Yorgunum Anla – Elfáradtam, értsd meg című dalban angolul is énekel a török mellett. Korábban csak török szövegű dalokat énekeltek. Az énekesnő 10. helyezést ért el.

Következzen a bemutatásban 2003. Sertab Erener és táncoscsapata az Everyway That I Can – Mindenhogy, ahogy csak tudok című dala, mely első helyezést hozott Törökországnak. A török hagyományos táncokat és dallamokat a nagyon modern hangzással ötvöző dal 167 ponttal nyert.

Sertab Erener győzelme miatt – először ez Eurovízió történetében – 2004-ben Törökország lehetett a fesztivál házigazdája. Isztambulban az ország képviseletében az Athena nevű együttes lépett színpadra a For Real – Igazából című dalával, és negyedik helyezettek lettek. A banda a verseny után kezdett igazán befutni, és azóta is a könnyűzenei világ élmezőnyében szerepelnek. Nem mondhatnánk, hogy törökös hangzású zenéjük van, de nagyon szerethetőek, tehetségesek és népszerűek.

2007-ben Kenan Doğulu angolul előadott, nagyon ritmusos dala, a Shake It Up Şekerim – Keverd fel édesem a negyedik helyezett lett.

2009-ben ismét negyedik helyezést jelentett Törökországnak Hadise – a mára már szupersztárnak nevezhető énekesnő – Düm Tek Tek  című dala az 54. Eurovízió versenyen, Moszkvában. Minden fogadási irodában favoritnak tekintették Hadiset és dalát. Sokan azzal magyarázzák a negyedik helyezést, hogy a szereplése előtt koncerteket adott, és fáradtan lépett színpadra, ráadásul rosszul megválasztott kosztümben.

A következő év, 2010 ismét hatalmas sikert hozott. Osloban, az 55. dalfesztiválon Törökország metálzenekara, a maNga második helyezést ért el We Could Be The Same – Ugyanolyanok lehetünk című dalával.

És el is érkeztünk a történet – eddig írható – végéhez. 2011-ben következett be a fent már említett Yüksek Sadakat bukás, amikor a döntőbe sem került be az ország, majd 2012-ben az utolsó dal hangzott fel török színekben a fesztiválon. Persze lehet, hogy egyszer majd a történet folytatódik. Addig is hallgassuk meg 37 év dalait.

Történetre vonatkozó adatok forrása: ensonhaber.com

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here