Törökország első női tűzoltóhelikopter-pilótája

Burcu Dinçer lett Törökország első női tűzoltóhelikopter-pilótája, miután elvégzett egy 2,5 éves képzést Ankara polgári repülőiskolájában.

Egy rövid ideig egy magán légitársaságnál dolgozott, idén viszont a 27 éves Dinçer már Antalya tartományban a török erdészeti minisztériumnál dolgozik mint tűzoltóhelikopter-pilóta.

Képességeivel hamarosan kivívta a minisztérium és munkatársai elismerését is, akik a „tűzsas” becenevet adták neki.

Dinçer Ankarában nőtt fel az Esenboğa Repülőtér közelében, innen jött a repülés iránti szenvedélye. Miután lakásuk ablakából minden nap látta, ahogyan a repülőgépek fel- és leszállnak, egy nap azt mondta szüleinek, ő pilóta lesz.

Az Eskişehirben lévő Anadolu Egyetem elvégzése után egy 2,5 éves képzésre iratkozott be egy polgári repülőiskolába.

„A tűz elleni küzdelem mindig is érdekelt. Mindenki meglepődött, amikor elkezdtem itt dolgozni, de mindenki támogatott benne. Miután több feladatot is sikeresen végrehajtottam, bebizonyítottam, hogy ez a munka nőknek is való.” – mondta.

„Minden embernek kell egy szenvedély, amiért meg is kell dolgoznia. Szeretnék példát mutatni a fiatal lányoknak. Előfordulhatnak kedvezőtlen helyzetek, de soha nem szabad feladniuk. Aktívnak kell lenniük. Ahhoz, hogy egy nő sikeres legyen, nagyon erősnek kell lennie. Nem fizikailag, hanem lelkileg. Ha egy nő magabiztos, nincs semmi, amit ne tudna elérni.” – tette hozzá Dinçer.

„Ez valóban különleges munka. Van egy bizonyos fajta boldogság, amelyet az orvosok éreznek, amikor megmentik a betegeket. Ugyanezeket az érzéseket mi is átéljük, amikor fákat mentünk. A fák a gyermekeink, a légzés forrásai. Nem tudnánk lélegezni nélkülük.” – mondta.

„Ahhoz, hogy eredményesen végezhessük a munkánkat, a lakosok segítségét is kérjük. Még ha valahol csak egy kis füstöt is látnak, arra kérjük őket, hogy hívják a tűzoltóság 177-es segélyvonalát. A lángok gyorsan terjednek, de ha időben figyelmeztetnek bennünket, akkor gyorsan meg tudjuk fékezni a lángokat.” – tette hozzá Dinçer.

A tűzoltó-helikopter, amelyen Dinçer a pilóta, 2 óra 15 percig maradhat a levegőben, és 2,5 tonna vizet szállít minden útra.

Dinçer azt mondja, hogy olyan híres nőktől kapott inspirációt, mint Sabiha Gökçen, aki 23 évesen az első török női harci pilóta volt, és a Török Köztársaság alapítójának, Mustafa Kemal Atatürknek egyik fogadott gyermeke volt.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here