Török lányok szerveznek nyelvi délutánokat

Kép forrása: magyarnemzet.hu

Burcu Buyuktopcu és Özge Findik, A Vértes Agorája két török önkéntese az általuk szervezett érdekes programok mellett angol és török nyelvre is tanítaná az érdeklődőket.

Nem volt könnyű útja Törökországból Tatabányáig a két török lánynak, Burcu Buyuktopcunak és Özge Findiknek, akik augusztusban érkeztek a megyeszékhelyre az Európai Szolidaritási Testület (ESC) programjának önkénteseiként, hogy bekapcsolódjanak A Vértes Agorája munkájába – írja a kemma.hu.

A koronavírus-járvány első hulláma miatt el kellett halasztaniuk a tavaszra tervezett utazást, ami később kis híján meghiúsult a nyár végén kihirdetett zónarendszer miatt, amikor is Törökország vörös besorolást kapott.
Szénási Pál Mátyás, az Agora külföldi kapcsolatokért felelős munkatársa és az ESC-program koordinátora elmondta, hogy kérvényt nyújtott be az illetékes hatóságnak, és az önkéntesek csak az onnan kapott külön engedéllyel, valamint két negatív koronavírus-teszttel léphették át az országhatárt. Ezen kívül vállalniuk kellett a kéthetes karantént is.

A nehézkes kezdés nem szegte a lányok kedvét, akik azóta aktív részesei, sőt szervezői lettek a helyi közösségi programoknak. A vakáció utolsó nyári táborában előadásokat tartottak a gyermekeknek, akiket nemcsak az érdekes történetekkel, de a török konyha finomságaival is megörvendeztettek.

Az önkéntesek részt vettek az Agora október 17-i egészségnapján is, ahol a helyes táplálkozással kapcsolatban adtak tanácsokat. Ez már csak azért is volt testhezálló feladat a számukra, mert a 24 éves Burcu élelmiszermérnök, aki ráadásul nem először jár Magyarországon.

– Tavaly csaknem egy évig a Szegedi Tudományegyetem hallgatója voltam, szintén egy csereprogram keretében, majd három hónap szakmai gyakorlatra is visszajöttem – árulta el a fiatal lány, akitől azt is megtudtuk, hogy mit szeret a magyarokban.

– A magyarok nagyon vendégszerető, barátságos, segítőkész és melegszívű emberek, akik között igazán otthon érzem magam. Ráadásul mindig találok valami hasonlóságot a sajátom és a magyar kultúra között. Az is örömmel tölt el, hogy amint kiderül, hogy török vagyok, mindig széles mosoly rá a válasz. Ez a szívélyesség szerintem a két nép történelmi kapcsolatából fakad – mesélt Burcu az itteni tapasztalatairól.

Özge számára viszont nemcsak Magyarország jelent új tapasztalatot, ugyanis a 26 éves óvónő most először van külföldön.

– Mielőtt ide jöttem, úgy hallottam, hogy a magyarok elég forróvérűek és nagyon hasonlít a kultúrájuk a miénkhez, ami vonzó volt a számomra, ráadásul a két ország nincs is messze egymástól. Fontos volt számomra, hogy őszintén megismerhessem az itteni embereket. Eddig minden a reményeim szerint alakul, ami nagyon boldoggá tesz – beszélt a motivációjáról és a benyomásairól Özge.

Folytatás

Szerző: Szènási Szimonetta újságíró

Forrás: magyarnemzet.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here