Török angóramacska fajtaleírás: az előkelő cica, akit állatkertben őriztek

Kép forrása:: Getty Images Hungary

Elegáns bundája, értelmes, gyönyörű tekintete sokakat elvarázsol, bár jóval ritkábban találkozhatunk vele, mint más, hosszabb szőrű cicákkal. Az angóra évszázadok óta létezik, fennmaradása azonban történelme során komoly veszélybe került.

Amit ez a gyönyörű cica a fejébe vesz, attól nehéz eltántorítani. De nagyszerű természete és szépsége miatt a legtöbb gazdi szemet huny az angóra csínytevései felett. Ez a fajta kifejezetten embercentrikus, kíváncsi és ügyes cica, aki szereti, ha a figyelem középpontjában lehet, és idegeneknek is szívesen dorombol.

Eredete
Ez a természetes módon (azaz nem emberi beavatkozás általi célzott tenyésztéssel) kialakult fajta a törökországi Ankara városáról kapta a nevét, amelyet korábban Angóra néven ismertek. A fajtát már egy 16. századból származó francia feljegyzés is említi. Azonban, hogy hogy került Európába, arról megoszlanak a vélemények. Az egyik elmélet szerint a vikingek több mint ezer évvel ezelőtt hozták őket Törökországból. Mások úgy vélik, a szultán diplomáciai ajándékaként került a fajta Olaszországba és Franciaországba. Utóbbi országban igen elterjedt volt az arisztokrácia körében, számos festményen örökítették meg a szépséges cicát. Sokáig francia macskaként is emlegették emiatt az angórát.

A perzsa macska kitenyésztéséhez is használták őket, a szép, hosszabb bunda elérése érdekében. Azonban annyiszor keveredtek az angórák másokkal, hogy a fajtatiszta egyedek végül megfogyatkoztak, és csak az Ankarai Állatkert tenyésztési programja révén mentették meg őket. Az angórákat először 1954-ben vitték be az Egyesült Államokba. Ekkor néhány amerikai tenyésztő engedélyt kapott az exportra a török kormánytól. A tenyésztők érdeklődést mutattak irántuk, és gondosan szaporítani kezdték a fajtát, de csak az 1960-as évek közepén kérték hivatalos elismerését a Cat Fanciers Association-tól. A CFA 1968-ban kezdte meg a macskák regisztrálását, és 1972-ben teljes elismerésben részesítette a fehér török ​​angórákat (régen csak ilyen színben fordultak elő). A színes török ​​angórákat 1978-ban fogadták el. Ma a fajtát a legtöbb macskasztervezet elismeri.

Fajtastandard
A török angóra karcsú, elegáns testalkata ellenére igen izmos. Közepes termetű, körülbelül 3-5 kg között mozog testsúlya. Feje háromszög alakú, állkapcsa erőteljes, harapása ollós. Füle elhegyesedő, pamacsos, a tövénél széles, a fejhez képest arányos. Szeme mandula alakú, nagy és kissé ferde vágású. Színe a bunda színétől független, lehet a zöld és sárga bármilyen árnyalata, világoskék és felemás is. Lábai hosszúak, egyenesek, vékonyak, ám erős csontozatúak. A hátsó végtagok valamivel hosszabbak, mint az elsők. Szőrzete félhosszú, puha, finom és selymes. A nyaknál és a faroknál bozontosabb. Eredetileg az angóra fehér színű volt, kék szemmel, de ma már számos különböző színben előfordul. Bundája lehet fekete, kék, krémszínű, vörös és teknőctarka is. Várható élettartama 15-18 év.

Folytatás

Forrás: www.azenmacskam.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here