Tevés birodalom után tevés irodalom

Évszázadokkal ezelőtt a tevék nélkülözhetetlenek voltak Törökországban, manapság azonban már szinte kizárólag versenyekre és turisztikai célokra használják őket. Mindemellett az Antalya Vidéki Kulturális és Turisztikai Igazgatóság elhatározta, hogy kiad egy könyvet, amely a török tevetartást mutatja be.

„A tevék kezdettől fogva velünk élnek. Katonai és kereskedelmi feladatokra is alkalmasak, továbbá húsuk és tejük miatt haszonállatok is. A tevékről azt feltételezik, hogy 5000 éve háziasították őket, de Anatóliában csak az i. e. 3. századtól jelentek meg. A 11. században jelentek meg ezen a területen a törökök, akik számottevően több tevét hoztak magukkal, mint amennyi akkor a területen élt. A közép-ázsiai tevék kétpúpúak az arab tevék egypúpúak.” – mondta Mahmut Davulcu népművészet kutató.

„Az állat nagyon sokoldalú, így nem csoda, hogy a katonaságban és közlekedésben egészen a 20. századig használták őket. Ezután a technológiai fejlődés következtében túlhaladottakká váltak. A Török Statisztikai Hivatal (TÜIK) adatai alapján nagyjából 1500 teve él Anatóliában. Az antalyai állomány 169 tevéből áll, melyből 146 kifejlett példány és 23 tevecsikó. A tevéket jelenleg már csak két okból tenyésztik: tevebirkózásra és turisták szállítására. A birkózó tevék főleg a nyugati területeken (Demre és Kumluca) jellemzőek, Antalya középső és keleti részein pedig inkább a tevegelésre helyezik a hangsúlyt.” – közölte Davulcu.

Egy másik kutató, Mustafa Tokat szerint a tevetenyésztés kultúrája Törökországban kihalt, mivel a tevetartás rendkívül költséges. Tokat elmondta: „Sem a minisztérium, sem a régió nem szeretné, ha eltűnne és feledésbe merülne ez a hagyomány. A munka 2016-ban kezdődött a kumlucai és demrei tevebirkózások megfigyelésével és dokumentálásával, és várhatóan decemberben fog befejeződni. Terveink szerint a könyv 2018-ra készül el.”

Forrás: Hürriyet Daily News

Somogyi Tamás – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here