Terjed a jedizmus? A Diyanet visszavág!

n_87432_1Nem sokkal azután, hogy a Diyanet a közelmúltban élesen bírálta az Iszlám Állam kifacsart vallási nézeteit, Törökország fő vallási szervének most újabb félelmetes ellensége akadt: a jedik.

A Diyanet (Diyanet İşleri Başkanlığı – Vallási Ügyek Elnöksége) havilapjának legutóbbi számában a Marmara Egyetem adjunktusa, Bilal Yorulmaz figyelmeztet, hogy új hit van terjedőben, a jedizmus, azaz a Star Wars jedi harcosainak vallása.

A jedizmus egyre terjed napjaink keresztény társadalmaiban – Ausztráliában mintegy 70.000, míg Angliában 390.000 ember vallja magát jedinek jelenleg” – írja Yorulmaz, majd az iszlám vallás alapján kritizálja a hollywoodi sikerfilmeket.

A török színházi és filmproducereket is élesen bírálja a vallásos emberek ábrázolása miatt, mivel szerinte ők a gonosz karakterek, ‘rosszindulatú’-nak festik le őket, és direkt iszlám eredetű neveket adnak az unintelligens szereplőknek.

A cikk négy hónappal azután jelent meg, hogy tiszteletlen török diákok online kampányt indítottak annak érdekében, hogy buddhista és jedi templomot építsenek az egyetemükön.

A kampányt azután szervezték, miután a kormánypolitikát követő Diyanet a múlt évben bejelentette, hogy több mint 80 kampuszon építenek majd mecsetet. A vita akkor lobbant fel, amikor Mehmet Karaca, az Isztambuli Műszaki Egyetem (İTÜ) rektora márciusban bejelentette, hogy “jelentős” mecset épül majd a kampuszon.

A Diyanet legutóbb azzal került az újságok címlapjára, hogy vezetője, Mehmet Görmez felszólította a közel-keleti országokat hogy egyesüljenek az IÁ elnyomása ellen. A felhívás az IÁ terrorizmusáról készült jelentéssel együtt jelent meg.

Nem minden iszlám vallástudóst bosszant azonban a Star Wars világa. “Természetes, hogy vannak ilyen filmek – addig, amíg nem késztetnek erőszakra” – nyilatkozta Abdülaziz Bayındır teológus a Habertürk napilapnak, Yorulmaz cikkére reagálva.

Forrás: hurriyetdailynews.com

Fordította: Kertész Erika – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here